Promo

Kreativni brodić za snižavanje stresa kod djece „uplovio“ u sigurnu luku

klaiceva

Zagrebačka kreativna agencija I TO NIJE SVE! u suradnji s Klinikom za dječje bolesti Zagreb predstavila je rezultat suradnje na zajedničkom projektu snižavanja stresa kod djece na bolničkom liječenju.

Radi se o dječjem bolničkom krevetu, odnosno u ovom slučaju brodiću koji će djeci, koja se nalaze na bolničkom liječenju, olakšati boravak te utjecati na smanjenje razine stresa prilikom odlaska na dijagnostičke preglede ili operativne zahvate.

Suradnja je započela na inicijativu I TO NIJE SVE! kreativne agencije te tima kreativaca koji su, nakon uvida u razne znanstvene studije, objavljene u stručnim medicinskim medijima, otkrio da je veliki stresor kod djece na bolničkom liječenju upravo „putovanje u nepoznato“. Naime, djeca koja borave u bolnici, smješteni su u sobe kojima pristup imaju njihovi roditelji, no u trenutku kada dijete mora ići na dijagnostički pregled ili operativni zahvat, napušta se sigurno okruženje te dijete hodnicima i liftovima putuje u nepoznato te se razina stresa podiže, pogotovo kada se uzme u obzir i činjenica da roditelji u tom trenutku više nemaju mogućnost biti uz svoje dijete, već samo bolničko osoblje.

klaićeva

U navedenim se trenucima razina stresa kod djece značajno podiže. Galama i plač na hodnicima, nepoznata lica koja okružuju dijete, neshvaćanje situacije i u pojedinim situacijama ozbiljnost potencijalnog zahvata ili pregleda, udaljenost od roditelja i obitelji…sve su to izrazito stresne situacije u kojima se djeca nalaze tijekom svog boravka u bolnici. Posebno dizajniran i osmišljen krevet doskače ovim situacijama te uvelike pomaže djeci da se nose s navedenim situacijama kako samo djeca znaju – upotrebom mašte!

klaićeva

Brodić je posebno dizajniran za bolničke uvjete te prati gabarite standardnih kreveta, kako bi se s njim moglo manevrirati po bolničkim hodnicima, liftovima i sobama. Također, prilikom dizajna vodilo se računa o svim ostalim aspektima upotrebe kreveta, te dizajn dozvoljava upotrebu svih potrebnih monitora, bolničkih aparata ili medicinskih instrumenata bez sigurnosnih rizika po zdravlje djeteta. Osim praktične primjene, ovaj brodić svojim dizajnom uvlači dijete u svijet mašte koji je daleko od bolnice, te svojim dodacima (kormilo, propeler, prozori i vizualni elementi) odvlači pažnju od stresora koji djetetu uvelike utječu na podizanje razine stresa prilikom boravka na bolničkom liječenju.

Kako bi svim bolnicama u Hrvatskoj ali i svijetu osigurali ovakve krevete, I TO NIJE SVE! kreativna agencija će vlastiti jedinstveni dizajn, module, gabarite i mehaniku kreveta ustupiti svim zainteresiranim bolnicama na globalnoj razini u potpunosti bez naknade putem svojih WEB stranica.

Krevet je rezultat suradnje zagrebačke I TO NIJE SVE! kreativne agencije, koja ga je osmislila i dizajnirala, Klinike za dječje bolesti Zagreb te poduzeća Balboa koja je krevet izradila prema dizajnu i nacrtu I TO NIJE SVE! agencije. Projekt izgradnje ovog jedinstvenog kreveta započeo je 2020. godine u jeku COVID-19 pandemije u suradnji s osobljem iz Klaićeve – prof.dr.sc. Goranom Roićem (Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb), doc.dr.sc. Ivom Hojsak (zamjenica Ravnatelja) i Irenom Mršić Rimac (voditeljica Odjela za brigu o pacijentima).

Foto: promo