Zdravlje i prehrana

Komarci stop!

Bujanje vegetacije u kombinaciji s iznenadnim pljuskovima savršen su teren za igru dosadnim komarcima.

Premda vam se katkada čini da napadaju samo vas i vaše dijete – a ne možda i susjeda koji sjedi na terasi do vaše – znanstveno je dokazano kako ta mala zujala vole tek – 20 posto populacije!
Omiljeni su im navodno oni s krvnom grupom 0, osobe odjevene u tamne boje poput crne ili tamno plave i, ne biste vjerovali, trudnice.

Naime, komarcima odgovara ugljični monoksid te ga mogu osjetiti na 500 metara, a žene koje su u drugom stanju izdišu ga malo više u odnosu na populaciju koja ne očekuje prinovu.
No, upravo su trudnice i djeca kritična „masa“ u pogledu zaštite od komaraca. Koža, ma koliko god otporna bila, sve što se nanosi na nju, ipak upija u dublje slojeve, pa je jako važno paziti na preparate i njihov sastav.

Zbog sve veće kemijske industrije, sve se više roditelja u zaštiti svoje djece od dosadnih insekata okreće prirodnim, nekemijskim sredstvima, poput čajevca, lavande, pa čak i da sami ispijaju jabučni ocat (navodno miris koji tijelo isparava komarcima nije najdraži), no kad komarci nađu svoj put do nježne dječje kože te se ujutro mališani probude s nogicama punim crvenih prištića koji nepodnošljivo svrbe, poznati sprejevi protiv uboda insekata te razne električne naprave u utičnicama postaju sastavni dio svakog kućanstva.

U tom slučaju, ako govorimo o repelentima koji se nanose izravno na kožu, jako je važno da ne sadržavaju alkohol, boje, konzervanse i ostale sastojke koji mogu iritirati. Budući da se najčešće radi o sintetskm verzijama insekticida, valja obratiti pozornost i da su prošli dermatološka testiranje, te svakako prilikom nanošenja paziti da ne dolazi u kontakt s ustima i sa sluznicom.

Uza sve popularnije ultrazvučne zujalice (oko kojih se još vode rasprave djeluju li ili ne) te aparatiće za u struju (ne ih stavljati jako blizu krevetića), za tek rođenu djecu pedijatri će savjetovati fizičku zaštitu. Osim na kolicima dok ste u šetnji, svakako tijekom spavanja nije naodmet staviti zaštitnu mrežicu i na krevetić.