Promo

Kako biti opušten roditelj? Kako izgraditi prisan odnos s djecom

Kako biti opušteni roditelj

Nakon hit knjiga „Danski odgoj djece“ i „Igra na danski način“ autorica Iben Dissing Sandahl izdala je i treću knjigu „Kako biti opušten roditelj“.

U svojoj trećoj knjizi donosi brojne korisne savjete o tome kako biti opušten roditelj, kako poraditi na vlastitim uvjerenjima i traumama, kako prihvatiti i voljeti sebe te tu ljubav prenijeti na vlastitu djecu.

Kako odgojiti sretnu i samostalnu djecu koja se mogu nositi s problemima i razviti ispunjavajuće odnose, jedna je od najvećih briga svakog roditelja. Svaki roditelj na svoj način teži upravo ostvarivanju te zadaće. No, izgleda da postoje smjernice koje garantiraju uspjeh, a od malena ih prakticiraju jedni od najsretniji ljudi na svijetu – Danci.

Danska psihoterapeutkinja, savjetnica i majka dvije kćeri, Iben Dissing Sandahl, u knjizi „Kako biti opušten roditelj“ na primjerima iz prakse i vlastitog života opisuje kako roditelji ruše stare obrasce i odgajaju svoje dijete sa zanimanjem, opušteno i bez pritiska pretjeranih očekivanja.

Kako biti opušteni roditelj

Roditelji koji često upadaju u sukobe s djecom mogu se pitati zašto im se to stalno događa te im se čini kao da djeca pritišću njihove „emocionalne tipke“. Međutim, djeca ne „pritišću tipke“ namjerno. „Poludim kad Sofie ne pospremi stvari za sobom, iako sam joj rekla već stotinu puta. Strašno se razljutim kad mi Marius neprestano proturječi“, koliko puta ste i sami izgovorili slične rečenice? To je nesvjesni dio roditeljstva koji izaziva sukobe s djecom zbog vlastitih neriješenih emocionalnih problema ili previše stresnog načina života. Ono što roditelje uistinu živcira uvijek je vlastita potisnuta bol, a prihvaćanje toga je prvi korak na putu do razvijanja boljeg odnosa s djecom i skladnijeg obiteljskog života. Ne možemo pokazati ono što nikada nismo vidjeli, ali zato to možemo naučiti i biti bolji roditelji svojoj djeci.

 “Ne pokušavajte biti “savršeni”, nego vjerodostojni i promišljeni. Budite spremni priznati vlastite pogreške, budite čovječni. Naša djeca žele osjetiti da će sve biti dobro.” – Iben Dissing Sandahl

Knjigu „Kako biti opušten roditelj“ u izdanju Egmontove biblioteke Puls možete pronaći u svim knjižarama i na shop.egmont.hr

Foto: promo