Imena za bebu

Imena za bebu: tradicionalna muška imena za budućnost

Imena za bebe

Imena za bebu nekima je vrlo lako za odabrati, dok se neki muče. Muška imena i njihov konačni odabir ponekad stvaraju probleme. E pa, mi smo tu za ove koji se muče i  još uvijek nisu sigurni u pravo ime za svoju bebu.

U ovom članku pronađite prijedloge za tradicionalna muška imena za bebe, a mi smo inspiraciju pronašli u hrvatskim imenima.

Baldo

Baldo je tradicionalno dubrovačko muško ime, a ujedno se i tamo ime najčešće spominje.

August

August znači uzvišeni, a ujedno i ime prvog rimskog cara. Jedno od varijanta imena je Augustin odnosno Tin kao i Tin Ujević.

Grgur

Grgur na grčkom znači budan i oprezan, a u Hrvatskoj je dakako najpoznatiji onaj Grgur Ninski – biskup za vrijeme kralja Tomislava.

Pročitajte još i: Imena za bebe rođene oko Božića

Istok

Vrlo često slavensko ime koje označava stranu svijeta na kojoj izlazi Sunce.

Krsto

Krsto je drevno hrvatsko ime koje dolazi od riječi za križ, a nosili su ga mnogi velikani kao knez Fran Krsto Frankopan i slikar Krsto Hegedušić.

Pročitajte još i: Automobili kao inspiracija za odabir imena

Srđan

Srđan je isto tako staro dubrovačko ime, a porijeklo ima u imenu brda koje se izdiže iznad Dubrovnika – Srđa, ujedno je i sv. Srđ bio prvi zaštitnik Dubrovnika, prije sv. Vlaha.

Zrin

Dolazi od riječi zriti odnosno promatrati. Zrin je ujedno i ime utvrde na Zrinskoj gori od knezova Zrinskih.

Janko

Janko je zapravo domaća verzija Johana, odnosno Ivana, a znači „bog je milostiv“. To je ujedno i ime glumca Janka Popovića Volarića.

Foto: Freepik