Gric, gric

Fina krem-juha s mrkvom i batatom

Pitajmamu Juha Od Mrkve I Batata

Ova fina i krepka juhica zavest će vaša osjetila živahnom bojom i punim, kremastim okusom.

Bogata je superzdravim namirnicama i savršeno će prijati kao lagana ljetna okrjepa.

Sastojci:

maslinovo ulje
1 luk
2 mrkve
1 manji batat
1/2 šalice crvene leće
po želji malo soka od đumbira (ili komadić naribanog)
100 ml zobena ili kokosova mlijeka
sol
listovi svježeg bosiljka, mladi luk – po želji

Priprema:

Pirjajte narezani luk, mrkvu i batat na maslinovu ulju. Dodajte litru vode. Kada zakipi, dodajte crvenu leću. Kuhajte dok leća ne omekša. Po želji možete dodati sok od đumbira ( ili pak pola čajne žličice naribanog svježeg đumbira) te posoliti prema ukusu.
U blenderu ili štapnim mikserom izmiksajte juhu u kremu i dodajte vrhnje.
Poslužite uz kremicu od vrhnja i soka od mrkve i uz bosiljak ili mladi luk.

Ova juha bogata povrćem s puno beta-karotena idealna je za ljetne dane.

Beta-karoten je biljni pigment koji tijelo pretvara u vitamin A (retinol). Taj je vitamin tijelu potreban za dobar vid i zdravlje očiju, za snažan imunitet, zdravu kožu i sluznicu. Važan je antioksidans – štiti tijelo od slobodnih radikala, molekula koje ga oštećuju i tako smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti.

Batat pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, osigurava zdrav probavni sustav, pomaže kod problema sa zatvorom i smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Blagotvorno djeluje na trudnice i žene koje planiraju zatrudnjeti jer sadrži visoku razinu folne kiseline, tvari koja ima važnu ulogu u trudnoći. Folna kiselina, kao i vitamin B6, kojeg također ima u ovom povrću, takozvani su antidepresivi, jer namirnice bogate njima definitivno popravljaju raspoloženje. Batat je i odličan i kao zgušnjivač juha i umaka.

Crvena leća daje dodatnu dozu proteina, brzo se kuha i daje finu kremastu teksturu juhama.

Kokosovo vrhnje / mlijeko daje egzotičan slatkasti okus i potrebnu gustoću. Zamijenite li kokosovo mlijeko zobenim, juhica će biti malo rjeđa i nekako više light, budući da je kokosovo mlijeko puno masnije, no to su i dalje dobre masnoće.

 

Foto: Freepik