Obitelj

Božićni blagdani – veselje ili financijski teret?

pitajmamu-bozicni-blagdani

Božićni blagdani često znače i (pre)velike troškove

Božićni blagdani su uvijek dobar povod za veselje i ugodne obiteljske trenutke. Čim zahladi i zakoračimo u sredinu jeseni, trgovine nas polako podsjećaju na nadolazeće blagdane. Kada se tome pridruže ukrasi na gradskim ulicama, onda je atmosfera prava predblagdanska.

Odmah nam pada na pamet domaća hrana, obitelj na okupu i darovi ispod bora. No, ovo zadnje mnogima pokvari raspoloženje jer počnu razmišljati o troškovima koje donose blagdani i darivanje bližnjih.

Crni oblak krize još dodatno kvari cijelu sliku jer je ona postala dio svakodnevnih razgovora s kolegama i prijateljima, okosnica svakih vijesti i glavna tema većine informativnih portala.

Možda je i vama smanjena plaća ili ste iznenada ostali bez posla… No to ne znači da ne možete biti kreativni i priuštiti si lijepe blagdane. Smisao blagdana ne mora biti samo u darivanju i bogatom blagdanskom stolu čija nam se slika „servira“ putem medija.

Božićni blagdani potiču kreativnost

Ove godine izvucite svoju kreativnost iz ormara i uključite svoju djecu! Ona će se itekako obradovati vremenu koje ćete provesti zajedno u blagdanskom ozračju. Naravno da bi gotovo svakoga ispod bora razveselio iPhone ili najnoviji tablet, ali ako vam je račun u krizi, tada vas financijska odgovornost prema sebi i obitelji obvezuje da mudro promislite što vam zapravo treba.

Mudro donesene odluke danas značit će manje glavobolje u nadolazećim mjesecima.

Evo nekoliko ideja:

1. Učinite dobro djelo: usrećite nekoga. Ponekad je dobro podsjetiti se koliko smo sretni i biti zahvalni na onome što imamo. Učite svoju djecu da budu zahvalna i da cijene ono što posjeduju. Darujte svoje vrijeme ili stvari koje vam više ne koriste onima kojima treba. Uključite djecu u cijeli proces i objasnite im da postoje oni koji imaju puno manje i da će igračke koje skupljaju prašinu u njihovoj sobi jako usrećiti nekoga drugoga. Ako možete, neka djeca osobno usreće nekoga darujući mu svoje igračke.

2. Napravite svoje ukrase. Iako se ukrasi mogu kupiti za vrlo malo novca, uvijek možete napraviti svoje. Djeca se vole kreativno izražavati i ako im se pridružite, rado će sudjelovati u izradi nakita za bor ili vrata. Neka osmisle nešto što još nitko nema i svakako pohvalite trud!

3. Isprobajte nova maštovita jela. Blagdanska košarica ne mora biti prepuna skupih namirnica. Ako uvijek pripremate bakalar i puricu, ove godine isprobajte nešto novo. Nemojte zaobići veganske kuharice! Ne biste vjerovali koliko zanimljivih i ukusnih jela možete pripremiti bez mesa, sira, jaja…

4. Uvijek kupujte darove imajući na umu osobu kojoj darujete i zamislite čemu bi se ta osoba veselila. Mnogi griješe kupujući univerzalne poklone ili sudeći prema onome što bi se njima samima svidjelo. Istražite malo ako niste sigurni i na suptilan način navedite osobu da vam kaže što joj se sviđa.

5. Prilikom pripremanja darova za ostatak obitelji, prijatelje i rodbinu uključite svoju djecu! Ponekad će nekome dobro doći neka od usluga koje možete ponuditi. Izradite zajedno s djecom poklon-kupone kojima ćete iznenaditi drage osobe. Ponudite čuvanje djece u svom domu dok vaši prijatelji odu u kino ili na koncert. Djeca će se družiti, a vi ste darovali originalan poklon! Isto tako možete pokloniti obiteljsko fotografiranje, masažu, „posuditi“ svoju vikendicu na koji dan, odvesti djecu u kino ili kazalište…

6. Kada darujete dijete, budite kreativni! Djecu vesele mnoge stvari. Omiljeni slatkiš u kombinaciji s nekom manjom igračkom može biti lijep poklon. Istražite internet. Možete pronaći vrlo zanimljive stvari koje dijete neće vidjeti u trgovini ili na reklami. Kod mog petogodišnjeg sina koji je trenutno u fazi gusara uvijek će upaliti gusarska zastava koju će tata objesiti na štap što su ga zajedno kupili u trgovini građevinskog materijala.

7. Ako znate da dijete želi nešto skupo i rado biste mu to priuštili, udružite snage s ostatkom obitelji i rodbinom. To može biti jako lijep zajednički poklon! Svakako napomenite tko je sve sudjelovao u pripremanju iznenađenja.

8. Djeca će se vrlo rijetko veseliti stvarima poput odjeće i obuće. Izbjegavajte poklanjati djetetu ono što mu treba, a usredotočite se na ono što baš voli, makar bila neka sitnica. Ako niste sigurni što dijete želi, napišite s djetetom „pismo želja“ koje ćete staviti na posebno mjesto. Dogovorite se da ćete sa zanimanjem ponovo pročitati želje nakon blagdana i pogledati koliko ih se ostvarilo!

I za kraj: djeca jako cijene vrijeme koje im posvetimo. Možda se neće sjetiti svih igračaka koje su dobili, ali će se jako dobro sjećati zajedničkih trenutaka provedenih u nečem kreativnom s mamom i tatom.

Ana Sušić, life coach

Foto: Freepik