Mama

Ana Begić: Svaki početak je težak, ali sve sjeda na svoje mjesto

 

Prošlo je šest mjeseci otkada ste postali majka male djevojčice Lane. Je li sad već sve sjelo na svoje mjesto? Kako ste se snašli u novoj ulozi?

Sada lagano već sjeda sve na svoje mjesto, svaki početak je težak, pa tako i ovaj naš. Prva dva mjeseca bila sam i uplašena i nesigurna. Mislite da ništa ne znate, ali onda stvari prirodno dođu i jednostavno sve krene. Iskreno, ne mogu vjerovati da je već prošlo šest mjeseci. Ona je nevjerojatna dobra beba i moram priznati da s njom ništa nije teško.

Kako je prošao porođaj? Bez lijekova protiv bolova i prirodno, kako ste i priželjkivali?
Porođaj je prošao super, išla sam na spinalni carski. Vrlo brzo sam se oporavila i nisam imala nikakvih komplikacija.

Suprug nije bio na porođaju jer ste se tako već ranije dogovorili. Jeste li požalili u nekom trenutku zbog toga?
Da, tako smo se dogovorili prije, a s obzirom da je bio carski, mislim da ne bi ni primijetila da je tamo. Drugi put, možda.

Kada iz ove perspektive gledate na trudnoću, kako biste je opisali: što je bilo najljepše, a što najteže?
Najljepši je kraj, kad dođe beba. Super je i iščekivanje cijelog tog događaja. Mučnine me nisu zaobišle, tako da su prva četiri mjeseca bila malo naporna zbog toga. Do šestog  mjeseca sam radila, a onda sam se tri mjeseca samo odmarala.

Kakva sjećanja nosite na ovih šest mjeseci provedenih s novom osobom u Vašem životu? Budući da se rado šalite, sigurni smo da je bilo i raznih anegdota. Možete li nam prepričati koju?
Ima nevjerojatnu koncentraciju i, kao i mama, voli muziku, pa je već odgledala cijeli koncert Beyonce Live in Vegas. Anegdota ima hrpa − kad ste prvi put mama, sve vam je anegdota!

Čak i prvi izlasci znaju za mame biti poprilično komplicirani. Kako ste Vi podnijeli prve izlaske s Lanom 'u svijet'? Jeste li se odvažili na ljetovanje ili je ipak bilo prerano za to?
Nisam poštovala ono pravilo prvih mjesec dana u kući. Budući da je rođena krajem travnja, vani je bilo toplo i mi smo već nakon dva tjedna bili vani. A bila je, naravno, i na moru, s dva i pol mjeseca − i bilo joj je genijalno! Barem tako kaže.

Kako stoje stvari s kilogramima? U intervjuu za Trudnu&lijepu o brojkama niste htjeli govoriti. No, lakše je kad govorimo o skidanju kila. Koliko ste ih uspjeli skinuti? Je li bilo teško?
Još sam u procesu skidanja i tek sada se rezultati polako vide. Bilo mi je teško jer su kilogrami dva mjeseca stajali. Budući da sam se već vratila na posao, a u stare kostime se mora stati, sada sam još rigoroznija. U svemu tome mi naravno pomaže teretana „Collum“.

 

Na posao ste se vratili i prije isteka šestomjesečnog rodiljnog. Ispunila Vam se davna želja i dobili ste posao voditeljice na Plavom radiju. Kako ste se snašli i koliko Vam znači taj posao? Tko čuva bebu dok radite?
Soundset plavi me je kontaktirao i ispočetka mi se to činilo kao super ideja, a onda je uslijedila trema. Od 17. studenoga krećem s jutarnjom šihtom od 6 do 10 sati i jako se tome veselim. Lanu čuvaju bake i dede.

Imate li dovoljno pomoći sa strane oko bebe? Tko Vam je najčešće pri ruci?
Imam jako puno pomoći, moji roditelji su u mirovini i Lana je svakodnevno kod njih na čuvanju.

Kako se suprug snašao u novoj ulozi? Je li svladao mijenjanje pelena ili je na rasporedu samo igra s bebom?
U početku je bila samo igra, a sada, kako je Lana malo veća, bez problema ostaju sami i obavlja sve kao da sam i ja tamo.

Kakva je Lana beba? Iako razlike od bebe do bebe mogu biti prilično velike, jedno im je zajedničko: ne spavaju puno. Kako ste izlazili na kraj s neprospavanim noćima? Jesu li Vam noći još uvijek 'besane'? Spava li Lana s vama ili u svom krevetu?
Bilo je problema sa spavanjem samo kod grčeva, inače je skroz na mamu: voli spavati i spava puno. Do drugog mjeseca sam ju seljakala nama u krevet, ali voli svoj prostor tako da joj je u kinderbetu najbolje.

Primjećujete li već neke crte Lanina karaktera? Kruže li u obitelji priče 'na koga je' Lana izgledom i karakterom?
Izgled se mijenja iz dana u dan, sada je isti tata, a karakter mislim da je miješan.

Jeste li se već susreli s prvim bolestima? Kako se nosite s time? Jeste li unaprijed 'naštrebali' sve ili učite u hodu?
Sve učim u hodu, a Lana na svu sreću još nije bila bolesna.

Svaki je trenutak s bebom neprocjenjiv. Koje je Vama najdraže doba dana, najdraži trenuci u danu s Lanom? Imate li neke svoje rituale koje ne propuštate?
Buđenje je najljepše − kad me pogleda iz kinderbeta, pa ju preselim k sebi pa se mazimo.

Naravno, trudnoća i dolazak male bebe na svijet promijeni osobu gotovo u potpunosti. Jeste li već sada na sebi primijetili neke promjene u odnosu na razdoblje prije trudnoće?
Pa i ne baš. Drugačija sam, naravno, prioriteti su se promijenili, ali karakterno sam ista.

Sada kad je sve iza Vas, kad ste svladali porođaj i većinu drugih problemčića, jeste li spremni za ponavljanje gradiva? Razmišljate li uopće o drugom djetetu ili je ipak još prerano za to?
Prerano je još za to.

Uskoro ćete se vratiti na svoj posao. Namjeravate li i dalje raditi na radiju? Vaš posao ima neke prednosti u odnosu na klasično radno vrijeme. No strahujete li ipak od povratka na posao i kako će to utjecati na Vaš odnos s bebom?
Veselim se povratku na posao jer tako jednostavno bolje funkcioniram, a onda sam zadovoljnija, pa je i Lana zadovoljnija.