Mama

Rajna Čuljak: Greta nam je obogatila život


Bivša Miss Hrvatske, sada profesionalna fotografkinja, Rajna Čuljak, opet blista posebnim sjajem, a s nama razgovara o svojoj prvoj trudnoći i o tome kako ju je majčinstvo promijenilo.

Ispričajte nam malo o trenutku kada ste doznali sretnu vijest.

-         Bila sam i sretna i uplašena u istom trenutku. Htjela sam znati sve o svojem novom stanju. Bez obzira na to što je to iza mene, i dalje mi je ravno nečemu nestvarnom, trudnoća i stvaranje novog života, kako je to priroda posložila... nešto savršeno.

Kako je protekla trudnoća, je  li ona za Vas doista bila „drugo stanje“ ili nije bilo previše promjena?

-         Mogla bih stalno biti trudna, eto tako je trudnoća utjecala na mene. Bila sam puno smirenija i opuštenija, poletna, kao da mi je to jedno sasvim prirodno stanje. 

Kakvo je iskustvo za Vas bio porođaj i kako je protekao?

-         Porođaj je bio težak i nije mi ostao u najboljem sjećanju. Na svu sreću, oko sebe sam imala odlične liječnike i sestre, tako da je sve na kraju prošlo u najboljem redu. Važno je da je prošlo, bol sam već zaboravila.

Jeste li dojili i kako je protekao taj proces?

-         Dojenje je bilo moja trauma broj dva. Nitko mi nije rekao da ne uspiju svi u dojenju, i da je i to normalno. Nažalost, ja sam jedna od onih koja nije uspjela koliko god sam se trudila – Greta jednostavno nije htjela prihvatiti cicanje. Bila sam bombardirana iskustvima mama koje su dojile bez poteškoća i osjećala sam se kao da sam nešto pogrešno radila cijelo vrijeme, jednostavno mi nitko nije rekao da se i to događa, da ne doje svi. I da nisam ja za to kriva. Mučenje nije dobro ni za bebu, a ni za majku, samo je pitanje kada treba prihvatiti da ne ide i jednostavno odustati...

Kako ste se odlučili za ime Greta?

-         Ime Greta sviđalo mi se oduvijek ‒ jednostavno sam znala da će mi se kći zvati Greta. Obožavam glumice Gretu Garbo, Sofiu Loren, Vivien Leigh ‒ sve su tako ženstvene, ta vrsta ljepote mi je prekrasna i nekako mi je Greta baš sjela kao ime. Ako budem imala drugu kćer, zvat će se Sofia :) Suprug se ne slaže, no ima vremena da ga nagovorim :))

Kakva je beba Greta, što ju zanima, što ju trenutačno najviše okupira?

-         Greta je glasna, otvorena i jako znatiželjna beba. Trenutačno je u fazi penjanja na apsolutno sve. Izrasla su joj dva zuba, pa grize sve oko sebe, uključujući i nas. Jako je aktivna, posvuda je ima, puže i obilazi cijelu kuću.

U kojim zajedničkim aktivnostima uživate kao obitelj?

-         Trenutačno hvatamo Gretu po kući. Inače uživamo u zajedničkim šetnjama, druženjima s prijateljima, boravimo puno vani i lijepo nam je.

Voli li se Greta voziti u autu, kako reagira na autosjedalicu?

-         U početku nije bila baš oduševljena, ali sada se već navikla, pa je okej. Bili smo već na nekoliko dužih putovanja i sve je proteklo u najboljem redu. Kada je uhvati nervoza, napravimo pauzu i sve bude super. 

Kakvi su Vam planovi za budućnost, planirate li bracu ili seku za Gretu u skorije vrijeme?

-         Premda nisam baš neka osoba od planova, ali kad već pitate, na zimu nam stiže braco, da Greti ne bude dosadno samoj. :)

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba

(kolovoz 2017.)