Zdravlje i prehrana

Pečatiranje zubića

46pogleda

P: Neke majke iz moje okoline vode svoje mališane na pečatiranje zubića. Što točno taj postupak podrazumijeva? Je li bolan i je li preporučljiv baš svakom djetetu?

O: U dobi od 6-7 godina djeci krenu nicati šestice, prvi trajni zubi koje je potrebno zaštititi od mogućeg nastanka karijesa. Kada niknu, zubići imaju jako duboke fisure u koje se može zavući hrana koju je teško iščetkati.
Skupljanjem hrane u fisurama koje su duboke dolazi do stvaranja bakterija koje pogoduju nastanku karijesa. Zbog toga je važno pečatiranje zubića jer je to postupak kojim se prevenira nastanak karijesa na griznoj plohi zuba. Pečatiti se mogu svi trajni kutnjaci (šestice i sedmice) i pretkutnjaci (četvorke i petice).

Pečatiranje je preventivan postupak i ne zahtjeva brušenje zuba, potpuno je bezbolno, što je djeci i roditeljima najvažnije.

Svakako se preporučuje napraviti prvi pregled djeteta i upoznavanje sa stomatološkom ordinacijom prije navršene 3. godine života. Dijete valja upoznati sa stomatologom i ordinacijom prije pojave karijesa jer time dijete stječe sigurnost, osjećaj opuštenosti, pristaje na suradnju i ne boji se prilikom kasnijih dolazaka stomatologu ako se i pojavi karijes.

Sam postupak zaštite zubića izvodi se tako da se djeci prvo s rotirajućom četkicom i profesionalnom pastom očetkaju zubići da bi se uklonile naslage. Klincima je to interesantno, a ujedno i opuštajuće.

Sljedeći je korak nanošenje tekućine za četkanje zubića koja ima blago kiselkast okus poput limuna, a zadnja faza je postavljanje materijala za pečaćenje i njegovo osvjetljavanje polimerizacijskom lampom kako bi se stvrdnuo. Time je postupak pečaćenja fisura gotov, pa četkanje zuba postaje olakšano jer su duboke fisure zatvorene pečatnom smolom.

Boja pečata je slična boji zuba i estetski prihvatljiva. Odmah nakon pečaćenja dijete može jesti i piti. Smatram da bi svoj djeci trebalo pečatiti zube da bi se prevenirao nastanak karijesa.

Naravno, bez obzira na to što su djetetu pečatirani zubići, treba i dalje voditi dobru oralnu higijenu, paziti na prehranu i dolaziti redovito na kontrole.

 

Tekst: Gordana Šarić, dr. med. dent.