Mama

Lorena Nosić: Tjaša je naše preslatko čudo

43pogleda

Malena Tjaša najesen će napuniti dvije godine. Osim mama, tata, što su bile njezine prve riječi?

Kao vjerojatno i većini djece… baba, dada, ali ono što je jako rano počela govoriti i dosad se nije mijenjalo, a nama je jako simpa… je bap, a to je mobitel, daljinski, kompjuter i sve moguće elektroničke naprave koje joj ne damo.

Kako ste reagirali kad ste doznali da ste trudni i kako ste to priopćili budućem tati?

Bila sam preeesretna jer smo to jako željeli i naravno da sam bila previše nestrpljiva dočekati pregled kod liječnika, pa sam odmah doma napravila test, a  Marko je bio uz mene i odmah je doznao.

Kako je Tjaša dobila ime i jeste li znali da će se tako zvati čim ste otkrili da je djevojčica?

Znala sam da će se, ako bude djevojčica, zvati Tjaša i prije nego što sam zatrudnjela, a budući da sam jaaako željela curicu, razmišljala sam o tome kako bi se naša curica mogla zvati i sjetila sam se jedne prijateljice koja je išla sa mnom na balet kad sam bila klinka, a zvala se Tjaša. Shvatila sam da nikad više nisam čula to ime, a baš mi je zazvučalo posebno, nježno i nekako mi je „sjelo“. Kasnije sam to rekla Marku, njemu se odmah svidjelo, i više nije bilo dvojbe… samo je trebalo držati fige da bude curka. 🙂

Koja vas je promjena u trudnoći najviše iznenadila?

To što nije bilo velikih promjena. Trudnoća mi je stvarno prošla odlično.  

Kažu da bebe prvih mjeseci nakon što se rode zadržavaju navike koje su imale prije rođenja – u smislu da spavaju u isto doba kad su i u trbuhu mirovale, a budne su kad su se i u trbuhu najviše ritale, možete li tome posvjedočiti?

Ajme, uopće se ne mogu sjetiti… znam samo da je Tjaša od početka bila jako dobra i da je super spavala, jako je rano uhvatila ritam spavanja skoro cijelu noć. Više sam se ja ritala po noći zadnjih mjeseci trudnoće jer nisam baš mogla spavati zbog nemirnih nogu, ali ona je sve to super podnosila, zapravo, možda je jedva čekala da u miru prospava noć. 🙂

Kakvo je iskustvo za vas bio porođaj? I jesu li vam Tjašu odmah stavili na grudi?

Porođaj mi je prošao i bolje nego što sam se nadala. Rodila sam prirodnim putem uz epiduralnu anesteziju, pa nisam trpjela prevelike bolove, samo trudove na početku, a poslije, kao što u onom vicu kažu, nisam osjetila ni kljun ni klilo… nita nita!!! (I hvala onome tko je izmislio epiduralnu.) J Tjašu su mi odmah stavili na grudi, i to je zaista neopisivo, taj prvi kontakt, kad gledaš svoju bebu i ne možeš vjerovati da si stvorio to savršeno biće koje tek upoznaješ, a voliš već neizmjerno puno! Prekrasan osjećaj.

Je li tata bio u rađaonici s vama i kako je reagirao kad je prvi put ugledao svoju bebu?

Marko nije bio sa mnom u rađaonici, ali je čekao ispred, pa nam se pridružio čim sam rodila. I naravno da je bio presretan! Gledali smo ju kao neko čudo preslatko.

Do kada ste u trudnoći radili i kada ste se ponovo vratili na posao?

Radila sam do zadnjeg mjeseca prije porođaja, a rodiljni sam malo produžila, tako da sam se vratila na posao nakon godinu i četiri mjeseca.

Je li vam bilo teško prvi se put odvojiti od kćeri?

Naravno da je, ali na sreću nisam bila odsutna cijeli dan, pa je super prošlo. Usput budi rečeno, i sad mi je teško odvojiti se od nje.

Ide li Tjaša u vrtić? Tko ju čuva dok vi radite?

Tjaša još ne ide u vrtić, krenut će tek u jesen tako da ju zasad čuvaju bake. I to nam je doista spas. Ja kroz tjedan radim sinkronizacije crtića i igranih serija i tada je Tjaša s bakama, a vikendom, kad sam na radiju, čuva ju tata. Tjaša sve to super podnosi, bez plača ili ikakvih problema, i zapravo mislim da uživa jer bake su bake, obožavaju ju i sve joj dopuste, pa se i nema razloga buniti.

Što već sada možete prepoznati kao karakterne crte svoje kćeri?

Pa nije što je moja, ali stvarno je divna.J Jako je dobra, draga, osjećajna, smirena, stabilna, uporna i prava je pametnica. Mislim da će biti zafrkantica jer već ima neke svoje fore, sad lagano pokazuje i jak karakter kad joj nešto nije po volji… Bori se, ali ne divlja, nego joj se može objasniti, tako da se, zasad,  možemo sve dogovoriti.

Koga će prije poslušati, mamu ili tatu?

Hm… pa mislim mamu, što je i logično jer je ipak više vremena sa mnom. Ali Marko i ja smo se dogovorili da ćemo uvijek biti na istoj strani tako da nema popuštanja ni s njegove ni s moje strane.

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba

(srpanj 2017.)