Vježbaonica

Treba li vježbati u trudnoći?

Na portalima, na forumima, u parku na klupama… svugdje isto pitanje. Trebaju li trudnice uopće vježbati?
Nas iznenađuje to pitanje jer mislimo kako bi svima trebalo biti jasno da je vježbanje jako važno u svim životnim fazama, posebno onima kada se u tijelu događaju velike promjene kao što je trudnoća.

Odgovor stručnjaka na pitanje treba i vježbati u trudnoći je veliko da.

Zašto vježbati u trudnoći?

Trudnoća i sam porođaj su zahtjevni za tijelo. Događa se veliki broj promjena i procesa koje tijelo treba podnijeti kako bi se prilagodilo za povećano opterećenje, pumpanje više krvi kroz krvotok, udisanje više zraka itd.

Majka u kondiciji će puno lakše iznijeti trudnoću i bit će aktivnija tijekom porođaja te će tako olakšati sebi, bebi i doktorima.

Vjerujemo da znate da tijekom trudova vlastitim mišićima trebate „izbaciti“ bebu iz trbuha. Dakle, mišići vam trebaju i za to. Trebaju vam kako biste se mogli kretati sa nekoliko kilograma tereta na sebi na koji niste navikli.

Također, ako nemamo dovoljno razvijeno tijelo, promjene koje se događaju tijekom trudnoće mogu dovesti do problema i nakon trudnoće. Mogu stvoriti kronične bolove jer tijelo nije imalo dovoljno snage usmjeriti procese promjene tijela tijekom trudnoće.

Napominjemo naravno kako za vježbanje trudnoća mora biti uredna te vježbanje treba biti odobreno od strane liječnika.

Ovo bi trebalo biti dovoljno razloga kako biste se odlučili za vježbanje. U koliko imate nedoumica kako, što i gdje vježbati, čitajte nas i dalje ili postavite pitanje. Trudit ćemo se brzo i jednostavno odgovoriti. 

Tekst: Jelena Pešut
Vježbaonica