Promo

Opasnosti i prijetnje djeci na internetu

opasnosti na internetu

Prema istraživanju tvrtke IPSOS 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu. Čak 93 posto ih niti ne želi koristiti, što je još jedan dokaz koliko smo nedovoljno upoznati s opasnostima i prijetnjama kojima djeca mogu biti  izložena na internetu.

Opasnosti na internetu

Doticaj s neprimjerenim sadržajem vrlo je učestao i lak, a opasnosti na internetu su velike i stvarne. To je uglavnom prva negativna strana interneta s kojom se djeca susretnu, istaknuli su  sudionici rasprave o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija održanom u zagrebačkom Muzeju iluzija. S ciljem da, kao društveno odgovorna digitalna kompanija, potakne raspravu o prijetnjama kojima se izlažu djeca prilikom korištenja suvremenih tehnologija. O ovoj su važnoj temi na poziv tvrtke A1 Hrvatska govorili pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, glumica i majka Daria Lorenci, youtuber i bloger Marko Vuletić, sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak te Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.

“Posebno je važno voditi računa o djeci koja obično vrlo nekritički koriste dostupne ekrane. Ako niste svjesni koje sve  sadržaje vaše dijete na internetu gleda, bit ćete jako iznenađeni kakvim je sve video ili foto sadržajima ono izloženo.” objasnio je Tomislav Ramljak.

“Smatram da je država dužna najprije pomoći roditeljima da nauče kako zaštititi djecu i kako ih uputiti u sigurnije načine korištenja interneta. Tako da to bude na dobrobit djece. Potom, država treba  i osigurati da svako dijete, neovisno o tome gdje živi. Kroz vrtić i školu bude sustavno poučavano o tome,” zaključila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Multimedijalni edukativni sadržaji o opasnosti na internetu

Na web stranici NoviOblikZivota.com u suradnji sa stručnjacima objavljen je edukativan sadržaj o odgovornom ponašanju i sigurnom korištenju naprednih tehnologija.

Pogledajte video s reakcijama roditelja na sadržaj kojem su izložena djeca internetu:

U Muzeju iluzija od 16. travnja do 6. svibnja 2019. otvoren je postav scena neprimjerenog sadržaja i opasnostima  s kojima se djeca svakodnevno susreću na internetu.

 

Foto: promo