Promo

GKL Rijeka: kazalište za djecu s poteškoćama u razvoju

senzorno, interaktivno, kazalište

Gradsko kazalište lutaka Rijeka bit će prvo dječje kazalište u regiji posvećeno radu s djecom s poteškoćama u razvoju.

Rijeka i Galway, dvije Europske prijestolnice kulture koje titulu nose 2020. godine, ostvarili su još jednu suradnju kroz edukaciju o senzornom kazalištu, namijenjeno djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Ono će djelovati u sklopu programa Dječje kuće, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković sudjelovali su na predavanjima, ali i praktičnom radu s umjetnicima i djecom u Galwayu, a sve na poziv organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020.

Glumci-lutkari iz Rijeke radili su i učili s irskim kolegama na području interaktivnog kazališta za bebe i malu djecu, te djecu s poteškoćama u razvoju. Riječki glumci su osmislili i izveli predstavu zajedno s kolegama iz Galwayja i to djeci različitog spektra autizma. Radi se o djeci nižih, odnosno pripremnih razreda jedne galwayske osnovne škole u dobi od 4 do 6 godina.

Damir Orlić, glumac-lutkar i također polaznik radionice „Hear Our Voice“  potpuno je impresioniran ovim iskustvom: – Radili smo u školi s djecom s autizmom i jezične barijere uopće nije bilo, moglo je trajati beskonačno. Moram reći kako se zadnjih godina moj život potpuno preokrenuo; želim se baviti kazalištem za djecu i to naročito kazalištem za djecu s posebnim potrebama, što je u današnjem svijetu zanemareno, a prijeko potrebno.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka tako će u narednim sezonama raditi na predstavama koje će biti posebno pripremljene za djecu s teškoćama u razvoju.