Tata

Filip Ude: Obožavam nasmijavati Evu

88pogleda

Gimnastikom ste se počeli baviti jako rano, prisjetite se za nas svojih početaka u tom sportu, što Vas je privuklo, kako Vam je išlo u početku?
Gimnastikom sam se počeo baviti sa sedam godina, u prvom razredu osnovne škole. Privuklo me je skakanje na trampolinu i bacanje u spužve. U početku je sve to bila igra i za nekoliko sam mjeseci pokazao više nego što su druga djeca učila nekoliko godina.

Kakvo je danas stanje u gimnastici u Hrvatskoj, možete li živjeti od tog sporta?
Stanje gimnastike u Hrvatskoj bolje je nego prije deset godina, ali nije to ni približno dobro kako je u drugim zemljama u kojima je gimnastika popularnija. Može se živjeti samo ako si konstantno u svjetskom vrhu, ali ni približno kao u nogometu, košarci, tenisu itd.

Prošlo je skoro deset godina od Vaše olimpijske medalje, kako sada gledate na cijelo to iskustvo i razdoblje?
Medalja mi je promijenila život, i ta mi je uspomena jedna od najdražih u životu.

Kako izgleda Vaš obiteljski život u Čakovcu, jeste li ikad razmišljali o preseljenju?
Mislim da svatko u određenom razdoblju svoga života razmišlja kakav bi mu život bio negdje drugdje, ali ja sam jako sretan tu gdje jesam. Naravno, nikad ne reci nikad. 🙂

Koje su po Vama prednosti života u malom mjestu, posebice za djecu?
Super nam je što nam je sve blizu. Obitelj, vrtić, doktorica, sve nam je udaljeno samo nekoliko minuta od doma, a naravno da manji grad donosi i određenu dozu mira, što je svakako pozitivno za odgoj djeteta.

Ispričajte nam kako ste upoznali svoju suprugu Anu?
Ana i ja znamo se od kraja osnovne škole kada smo bili u istom društvu.

Prisustvovali ste porođaju svoje kćerkice Eve, kakvo iskustvo je to bilo za Vas?
Svakako jedno od najuzbudljivijih i neuobičajenih iskustava u mom životu s daleko najboljim završetkom. 🙂

Čime Vas Eva najviše oduševljava, u kojoj je razvojnoj fazi?
Sto puta na dan rastopim se kada se nasmije, i to je nešto najbolje što čovjek može doživjeti, a počela je gugutati, glasno se smijati, podizati noge visoko u zrak i hvatati stvari, a vidimo da bi htjela već i sjediti jer tako bolje vidi sve oko sebe. Baš sve ju zanima i znamo se zezati da je kao vjetrenjača koliko brzo okreće glavicu jer ne zna što bi prije pogledala. 🙂

Što joj najbolje pomogne da zaspi, uspavljujete li ju Vi?
Dvije su nas stvari spasile što se uspavljivanja tiče, to su nosiljka i pilates lopta. Zaspi u nekoliko minuta, ali najčešće supruga to obavi već prije nego što se ja vratim s treninga.

Je li Vam se, i na koji način, život promijenio u proteklih pet mjeseci otkako je stigla Eva?
Naravno da mi se život promijenio. Puno manje spavam i nemam toliko vremena za sebe, ali se svako jutro probudim sretan i zahvalan.

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba

(listopad 2017.)