Bebe i mališani

Vjetar, hladnoća, ali i grijanje, isušuju kožu vašeg djeteta


Hladan vjetar u ovom godišnjem dobu glavni je krivac za kožne probleme vaše kćeri ili sina. Stoga se nemojte čuditi što će koža vašeg „bebsona“ i sljedećih mjesec dana jednostavno žeđati za kremicama i sredstvima koji joj pomažu prodisati.

Suhoća dječje kože ne mora nužno značiti da vaš mališan ima ekcem. U zimskim ali i ljetnim vremenima koža ruku, nogu, lica (posebice oko očiju ili usta) nerijetko se suši, peče, zateže i dobiva crvene mrljice.

Hladan vjetar u ovom godišnjem dobu glavni je krivac za kožne probleme vaše kćeri ili sina. Poteškoće sa suhom kožom pogoršava i stalna promjena temperature: dolazak izvana u topli stan i obratno. Stoga se nemojte čuditi što će koža vašeg „bebsona“ i sljedećih mjesec dana jednostavno žeđati za kremicama i sredstvima koji joj pomažu prodisati.

Imaju li sva djeca suhu kožu?

Nemaju svi ljudi isti tip kože – nečija je više a nečija manje osjetljiva na vanjske utjecaje. Mališanima kojima vjetar nanosi ozljede na licu, rukama i nogama također će smetati sapuni za pranje i vlažne maramice prepune alkohola. Drugi pak nakon korištenja takvih proizvoda na koži neće primijetiti nikakve promjene. Što učiniti? Svojega mališana kupajte blagim šamponima za kosu, još blažim gelovima za tuširanje, a nakon svakog „brčkanja“ tijelo mu namažite mlijekom ili uljem za njegu osjetljive kože (tek dvije minute nakon što ga dobro posušite nježnim ručnikom).

U one dane kad kupanje nije na vašem popisu dnevnih obveza, dijete svakako namažite losionom za tijelo, koji možete koristiti i prije svakog izlaska na svježi zrak. Ne zaboravite ni na rukavice, kapu i šal, te na djetetove usnice svakako stavite i malo kreme ili losiona za usne ili ulja za tijelo...

A možete učiniti još nešto: u sobu u kojoj spava vaš potomak postavite osvježivač zraka.

Kako njegovati suhu kožu?

Već smo spomenuli da je najvažnije kupati dijete blagim šamponom te kožu nakon kupanja mazati odgovarajućom kremom i losionom za tijelo.

Ručice „voljenog bića“ možete prije spavanja namazati kremom, a onda mu na njih navući pamučne ili vunene rukavice (i tako ga ostaviti nekoliko sati). Isto možete učiniti i s kožom lica, pokrivajući je nakon mazanja laganom pamučnom gazom. Ako ništa od toga ne pomogne, dijete odvedite pedijatru.