Gric, gric

Uskršnja pogača

Potrebni sastojci:
– 1/2 kg glatkog brašna i još onoliko koliko vas ”bude pitalo” 🙂
– 30 gr svježeg kvasca (1 kocka)
– 1 prašak za pecivo
– 100 gr maslaca
– 150 gr šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 3 žumanjka
– 2.5 dcl toplog mlijeka
– ribana korica limuna
– ribana korica naranče
– 1 žlica ruma
– 1 žličica rakije

– po želji: grožđice, sitno sjeckani žele bomboni ili suhe smokve, suhe šljive

– za premaz: 1 žumanjak i malo šećera

Kvasac razmrviti u toplom mlijeku sa žličicom šećera. Pustiti da se malo digne na toplom.
Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, korice limuna i naranče.
Dodati kvasac, žumanjke, rastopljen maslac, rum i rakiju te ako želite grožđice ili nešto od navedenog.

Dobro zamijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom da se diže. Sada nije vrijeme za žurbu, tijesto se treba dizati 5-6 sati. Pustite ga i s vremena na vrijeme premijesite (3-4 puta u toku dizanja).
Oblikujte pince i zečiće (sad je vrijeme za igru) i njih ostavite još 15 minuta na toplom. Svaku na vrhu zarežite škarama, premažite žutanjkom i pospite šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 min. Kad se ispeku, prekrijte ih krpom i pustite da se ohlade.

U slast i Sretan Uskrs!

Tekst: mama Iva Novosel