Razvoj bebe

Razvoj bebe: 25 mjeseci

razvoj bebe, 25 mjeseci

Tek nakon što mališani pređu drugi rođendan počinje otkrivanje slobodne volje, ali i kako je nametnuti drugima. Također, ovo je doba kada klinci postaju tvrdoglavi, ali to je dobra vijest jer znači da odrađuju hrpu kognitivnog razvoja.

Što sada radi?

S 25 mjeseci mališanova pozornost duže traje, premda mu neke igračke još uvijek mogu brzo dosaditi. Još je uvijek sklon promjenama raspoloženja, no izljevi bijesa sada su rjeđi.

Tvrdoglavost i odbijanje poslušanosti su normalni dio mališanovog razvoja, a pogotovo jer u ovom periodu počinju shvaćati da su samostalne osobe. Samostalne osobe donose odluke samostalno, a od tuda kreće njihova tvrdoglavost.

Igranje postaje strukturirano, više se zanimaju za jednu igračku duže vremena, a moguće je da će se i u ovom periodu početi igrati uloga. Uloge i dalje postavljaju drugim ljudima, a ne sebi. I dalje će oni htjeti upravljati igrom, no dobra je stvar da su zainteresiraniji za igru s drugom djecom.

Kako komunicira?

Počinje prepoznavati i upotrebljavati različite dijelove govora, recimo posvojne zamjenice; na primjer, može reći „moj medo“ ili „tatina torba“.

Pričanje i prepričavanje počinju poprimati dimenziju likova, glavnih i sporednih, te su pitanja frekventnija i vežu se na veći raspon tema.

U sklopu vježbanja samostalnosti i odlučnosti vjerojatno je da ćete imati posla s vikanjem, pa i urlanjem, udaranjem i odbijanjem poslušnosti. Na taj način mališani vježbaju. Neka vježbaju, ali pravila se moraju znati, a ta su da nema: udaranja drugih i sebe, griženja i bacanja igračaka.

Kako možete pomoći?

Ako još uvijek upada u čudna raspoloženja, zainteresirajte ga različitim aktivnostima ili igračkama. Sada, kada je sposobniji za igru, duže će zadržavati zanimanje.

Iako su tvrdoglavi, to ne znači da ne razumiju. Svog mališana od 25 mjeseci možete i dalje dobiti kompromisom, iako nije isključeno da ćete morati neke stvari ponavljati i po nekoliko puta.

Foto: Unsplash