Gric, gric

Upoznajte Veliku Britaniju, pojedite žabu u rupi

Upoznavanje drugih zemalja uvijek počinje s pomnim proučavanjem njihove tradicije, gastronomije, običaja… U ovo hladno, zimsko vrijeme zato ćemo vas provesti po cijeloj Europi i ponuditi vam specifične okuse Velike Britanije, Italije, Španjolske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja. Nakon što spravite njihove specijalitete i uvidite koji najbolje pašu vašem jeziku, lakše ćete, sigurni smo, odlučiti i u koju državu želite najprije otputovati. Pa onda, kuhaču u ruke i krenimo na put, a prva stanica nam je London.

 
Tradicionalno britansko jelo zove se žaba u rupi i predstavlja kobasice kuhane u maslacu. Naša verzija bit će nešto lakša pa ćemo umjesto u maslac kobasice kuhati na maslinovom ulju i za bolji okus dodat im i malo poriluka i senfa. 
 
Sastojci:
8 pilećih ili purećih kobasica 
2 luka ili poriluka (izrezana na četvrtine)
2 jušne žlice maslinova ulja
2/3 šalice brašna
1 čajna žlica soli
2 jaja
2 čajne žlice senfa
1 1/4 šalice mlijeka
 
Priprema
Pećnicu zagrijte na 250 Cº. Kobasice i poriluk poslažite na maslinovom ulju u posudi za pečenje i pecite dok se sve skupa lagano ne zarumeni (oko 10 minuta). Za to vrijeme s druge strane izmutite brašno i sol, dodajte jaja, senf i mlijeko pa mikserom izmutite u glatku smjesu. Kad ste gotovi smjesu prelijte preko kobasica i poriluka i nastavite peći 30 minuta. Kad je gotovo, ostavite da se hladi pet minuta i "žabicu" stavite na stol.