Bebe i mališani

Pratite razvoj bebe iz mjeseca u mjesec

pitajmamu - Razvoj Bebe Iz Mjeseca U Mjesec

Kako biste doznali više o razvoju svoje bebe, jednostavno odaberite broj mjeseca koji odgovara njezinoj dobi i otkrijte što bi sada trebala raditi u ovom detaljnom vodiču za razvoj bebe iz mjeseca u mjesec.

Kliknite na određeni mjesec i pronaći ćete cjelovit izvještaj o tome što bi beba trebala raditi, kako raste i što možete od nje očekivati u nadolazećim mjesecima.

 

Prvih 12 mjeseci

Prvi mjesec

Vaša beba s mjesec dana

Vaša beba s mjesec dana

Što sada radi? Tek se rodila, no već refleksno izvodi pokrete kao kod hodanja. Ako je držite tako da joj stopala dodiruju pod, radit će sitne korake. Šake su joj većinom stisnute, no ako joj stavite prst na dlan, zgrabit će ga. Promatrat će vas dok joj govorite i možda će početi oponašati izraze vašeg lica.

Kako komunicira? Nije sve što sada radi slučajno i besmisleno – do kraja prvog mjeseca vaša će se beba početi smiješiti u snu. Također, plakanjem će vam reći kada nešto treba, kao što već jako dobro znate!

Kako možete pomoći? Sada, kada znate da postoji razlog za kreveljenje pred bebom, navalite – isplazite jezik i malo se kreveljite te promatrajte hoće li vas pokušati oponašati.

Drugi mjesec

Vaša beba s dva mjeseca

Što sada radi?

U dobi od dva mjeseca bebine su oči usklađene, može bolje fokusirati sliku i vidjeti postrance. Sada vas prepoznaje pogledom (vaš miris prepoznaje od trenutka kada se rodila), no neće vas se sjećati kada niste prisutni. Do kraja ovog mjeseca ritat će se nogama i mahati rukama kada se uzbudi – ti su pokreti priprema za hodanje.

Kako komunicira? Beba će početi stvarati i druge zvukove osim plakanja, poput gugutanja i žuborenja, te će se smiješiti i kada je budna.

Kako možete pomoći? Omogućite joj da neko vrijeme provodi bez pelena kako bi osjetila zrak na goloj koži. To će je ohrabriti da se kreće naokolo. Nosite ju, pričajte joj i pjevajte te stavljajte u različita okruženja koja će stimulirati bebina

Treći mjesec

Vaša beba s tri mjeseca

pitajmamu.hr - Vaša beba s tri mjeseca

Što sada radi? S tri će se mjeseca beba voljeti prskati vodom u kadi, a krajem mjeseca mogli biste čuti i njezin prvi smijeh. Osmjesi joj postaju sve širi i više odgovara na vaš visoki glas, nego na tatine dublje tonove. Razvijaju joj se vratni mišići i možda će moći glavicu držati uspravno kratko vrijeme.

Kako komunicira? Primijetit ćete da joj se plač razlikuje ovisno o tome što vam želi saopćiti, pa ćete moći prepoznati je li gladna, umorna ili nestrpljiva. Beba pokušava oponašati pokrete vaših usana kada joj govorite i okreće glavu prema zvukovima koje čuje.

Kako možete pomoći? Držite bebu uspravno da joj stopala dodiruju pod kako bi se navikla na taj osjećaj. Pričajte joj i dajte joj vremena da vam odgovori gugutanjem – obožavat će kada se posvetite samo njoj.

Četvrti mjesec

Vaša beba s četiri mjeseca

pitajmamu.hr - vaša beba s 4 mjeseca

Što sada radi? S četiri mjeseca beba prepoznaje bliske osobe, no ne shvaća da ste vi samo jedna osoba – svaki put kada vas vidi, misli da je to neka druga „vi“. Sada se voli igrati te će posezati za stvarima, pogotovo onima žarkih boja i sve stavljati u usta. Pokazivat će zanimanje za svoje ruke koje su sada većinu vremena otvorene.

Kako komunicira? Beba će vam se smiješiti pokušavajući privući vašu pozornost čak i kada pred njom ne budete radili grimase.

Kako možete pomoći? Dajte joj da se igra stvarima različitih tekstura, poput drvenih žlica i ostalih sigurnih kuhinjskih pomagala ili pucketavim papirom. Uključite se u igru i nećete vjerovati koliko drvena žlica može biti zabavna!

Peti mjesec

Vaša beba s pet mjeseci

Što sada radi? S pet mjeseci beba može hvatati predmete, no još ne upotrebljava palčeve. Glavu može držati uspravno i mogla bi se dizati u sjedeći položaj jer joj tijelo neprestano jača.

Kako komunicira? Beba zna razliku između vas i strane osobe i mogla bi se vješati za vas kada je umorna ili uznemirena. No to ne znači da nije društvena – kada vidi stranca, učinit će prvi korak te će se smiješiti i gugutati dok ne dobije odgovor, mala koketa.

Kako možete pomoći? Igračke stavite udaljene upravo toliko da za njima mora posezati i migoljiti se. Kako joj se bude razvijala koordinacija ruku i očiju, beba će moći sve brže hvatati stvari.

Šesti mjesec

Vaša beba sa šest mjeseci

pitajmamu.hr - vaša beba sa šest mjeseci

Što sada radi? U ovom je razdoblju beba veoma vezana za vas te ćete joj nedostajati kada ne budete prisutni, a prema stranim bi osobama mogla biti nepovjerljiva. Pogledom će tražiti predmete koje ispusti te će se možda moći podići na noge oslanjajući se na namještaj.

Kako komunicira? Beba je sada emotivnija, a odgovarat će također na osjećaje u vašem glasu te će je ljutit ton navesti na plač, a vedar na veselje. Brbljat će svojim vlastitim jezikom i čuditi se što ne razumijete da gu-ga ustvari znači „podigni me“.

Kako možete pomoći? Sada biste trebali početi uvoditi krutu hranu. Postepeno joj nudite male zalogaje polutekuće hrane kako bi se naviknula na nju.

Sedmi mjesec

Vaša beba sa sedam mjeseci

pitajmamu.hr - vaša beba sa sedam mjeseci

Što sada radi? Sa sedam je mjeseci bebina ravnoteža već mnogo bolja i za sofu se mora pridržavati samo jednom rukom. Ruke upotrebljava na različite načine, uči upirati prstom te poseže objema rukama za većim predmetima i samo jednom za manjim.

Kako komunicira? Počinje razumijevati određene riječi koje govorite, uključujući svoje ime. Može oponašati vaše pokrete i podizati ruke kada poželi da je podignete.

Kako možete pomoći? Ljuljajte bebu na svojim koljenima u svim smjerovima kako bi se naviknula na promjene položaja tijela i održavanje ravnoteže. Dajte joj male komadiće hrane koje može uzimati rukama, poput kruha ili graška, no pripremite podove za napad nereda!

Osmi mjesec

Vaša beba s osam mjeseci

pitajmamu.hr - vaša beba s osam mjeseci

Što sada radi?

S osam će mjeseci beba možda puzati (premda ima beba koje će početi kasnije) i postajati sve znatiželjnija te će sve stvari temeljito istraživati – udaranjem, trešnjom i bacanjem na pod. Moći će se vratiti onome što je radila ako je prekinete u nečemu i znat će se snalaziti s nekoliko stvari odjednom.

Kako komunicira? Beba je još uvijek nepovjerljiva prema novim ljudima i neće ih pozdravljati sretno kao prije. Bit će veoma vezana uz vas i vrlo će vam jasno davati do znanja da želi biti samo s vama.

Kako možete pomoći? Sada, kada je pokretnija, možete se više igrati s bebom. Kada joj se obraćate, činite to jasno i izgovarajte pojedine riječi tako da može učiti od vas. Ne zaboravite mnoštvo zagrljaja kako bi se osjećala zaštićeno.

Deveti mjesec

Vaša beba s devet mjeseci

Što sada radi? Do devetog se mjeseca razvilo bebino pamćenje i svijest o onome što je okružuje pa brzo raspoznaje poznate i nepoznate situacije – zbog toga je i dalje nepovjerljiva prema strancima.

Kako komunicira? Prepoznaje imena nekih ljudi, mjesta i predmeta i mogla bi znati što znače određene naredbe, poput „daj mi“ ili „ne“. Od sada pa nadalje u svakom bi trenutku mogla prozboriti svoju prvu pravu riječ, „pa-pa“ ili „tata“. Nemojte paničariti ako još ne govori, svaka se beba razvija različito.

Kako možete pomoći? Pokušajte dobiti odgovor od bebe neprestano s njom razgovarajući i ponavljajući riječi. Pjevajte joj, ponavljajte riječi rime i igrajte se skrivača. Obožavat će to.

Deseti mjesec

Vaša beba s deset mjeseci

Što sada radi? S deset će mjeseci oponašati ponašanje ljudi oko sebe i mogla bi moći povezivati različite aktivnosti. Voli biti u društvu drugih beba i djece – sve dok je ona u središtu pozornosti!

Kako komunicira? Beba uči pratiti vaš pogled kada nešto gledate. Također, pretvara se u malenu primadonu koja lupa svojom žlicom kada želi večeru.

Kako možete pomoći? Gledajte osobu ili predmet o kojem pričate kako bi naučila prepoznavati različite stvari.

11. mjesec

Vaša beba s 11 mjeseci

pitajmamu.hr - vaša beba s jedanaest mjeseci

Što sada radi? S jedanaest će mjeseci beba postati emocionalno ovisnija o vama te bi mogla biti tjeskobna kada niste prisutni. Pokušava vas usrećiti i posve vam je odana – vau!

Kako komunicira? Mogla bi vas hvatati za rub suknje ili hlača kako bi vam rekla da želi da ju podignete i reagirat će na vaša raspoloženja i osjećaje.

Kako možete pomoći? Dajte joj neku vrstu utješne dekice ili plišanog mede kako bi se osjećala sigurnije. Pokušajte izbjeći odlazak na praznike u ovom razdoblju ako ne možete ponijeti gomilu poznatih stvari jer joj se neće svidjeti nepoznato okruženje.

12. mjesec

Vaša beba s 12 mjeseci

Što sada radi? Stigla je do svog prvog rođendana i vaša beba nije više tako bebasta. Može razumjeti mnogo toga što govorite, držati žlicu i hraniti se te se igrati složenijih igara.

Kako komunicira? Može upirati prstom u predmete i pokazivati vam stvari, izgovoriti nekoliko riječi i ima odlično pamćenje, možda i bolje nego što je vaše. Ako ste nešto izgubili, mališan je osoba koju trebate upitati gdje je to.

Kako možete pomoći? Okupite druge bebe i malu djecu da se zajedno igraju. U ovom će se razdoblju igrati jedni pored drugih, no treba im ohrabrenje da počnu komunicirati.

 

Druga godina

13. mjesec

Vaša beba s 13 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 13 Mjeseci

Što sada radi? S trinaest mjeseci mališan neće samo istraživati, nego i eksperimentirati. Istu će stvar pokušati obaviti na različite načine, a mogao bi oponašati vaše podsvjesne geste, poput lupkanja prstom ili određenog izraza lica. Otprilike polovina beba napravit će svoj prvi samostalni korak.

Kako komunicira? Sada, kada je mališan stariji, razvija se način na koji komunicira s odraslim osobama i svjestan je utjecaja koji na njih ima. Voli se igrati i zadirkivati druge te uživa u reakcijama koje dobiva od ljudi.

Kako možete pomoći? Uključite ga u sve što radite i promatrajte kako vas oponaša. Dajte mu upute, poput „zaplješći rukama“, i napravite to. Uskoro će razumjeti što to znači.

14. mjesec

Vaša beba s 14 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 14 Mjeseci

Što sada radi? S četrnaest mjeseci mališan najvjerojatnije hoda (premda su neki sasvim zadovoljni dok ih čekate da dopužu, stoga se nemojte brinuti ako još nije uspravno pokretan!), no past će ako izgubi ravnotežu. Sjeća se gdje je ostavio određeni predmet i potražit će ga na tom mjestu.

Kako komunicira? Sada zna nekoliko riječi i govorit će ih usporedno s mnoštvom svojih brbljarija, no sve bolje razumije jezik i može pokazivati slike stvari koje poznaje.

Kako možete pomoći? Ako mališan još nije učinio prve korake, pokušajte smanjiti njegovu ovisnost o namještaju razmičući ga. Tako će se morati pustiti i prehodati razdaljine. Pripazite da nema oštrih rubova na koje bi mogao pasti.

15. mjesec

Vaša beba s 15 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 15 Mjeseci

Što sada radi? S petnaest mjeseci mališan razumije rutinske događaje u svom životu i može, na primjer, pružati ruku kada mu oblačite jaknu.

Kako komunicira? U ovom trenutku još uvijek govori tek poneke riječi, no naučio ih je više. Počet će oponašati zvukove koje čuje, poput automobilskog motora ili mačjeg mijaukanja, i bit će veoma izražajan.

Kako možete pomoći? Često ga uključujte u razgovor – pozorno će vas slušati. Nemojte mu davati presložene igračke jer bi mogao odustati od pokušaja da ih savlada.

16. mjesec

Vaša beba sa 16 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 16 Mjeseci

Što rada radi? Sa šesnaest mjeseci mališanu igračke više ne služe samo za hvatanje, već da s njima radi različite stvari. Mnogo bolje upotrebljava svoje ruke i mogao bi biti sposoban držati bojicu.

Kako komunicira? Govor mu se postupno poboljšava i riječi koje zna, poput „još“, može upotrebljavati kada vas nešto zatraži.

Kako možete pomoći? Pobrinite se da ima mnogo ljudi s kojima može čavrljati, čak i ako ga oni ne razumiju! Kada vas posjete prijatelji, uključite mališana kako bi mogao s njima komunicirati.

17. mjesec

Vaša beba sa 17 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 17 Mjeseci

Što sada radi? Sa sedamnaest mjeseci mališan može pokupiti igračke i hodati s njima, a vjerojatno može i trčati u ravnoj liniji. Uči putem pokušaja i pogrešaka – napravi nešto, vidi radi li to, a potom pokuša nešto drugo.

Kako komunicira? Mališan može napraviti ono što ga zamolite, recimo donijeti svoju šalicu. Ljubav pokazuje grleći i ljubeći vas te može mahati za pozdrav. Zna otprilike 10 riječi.

Kako možete pomoći? Sada s njim imate mnogo više posla (i zabave) jer zapitkuje, odgovara vam i želi sve istražiti. Pružite mu mnogo aktivnosti i izlazaka, a kako postaje sve pokretniji, neprestano ga nadzirite. Sada s njim imate pune ruke posla!

18. mjesec

Vaša beba s 18 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 18 Mjeseci

Što sada radi? S osamnaest je mjeseci mališan prilično aktivan, hoda, povremeno trči, čak se možda vozi na igrački autiću. Igre su mu razvijenije te bi već mogao dobaciti vam loptu i staviti jednu kocku na drugu.

Kako komunicira? Pamćenje mu je dobro i zapamtit će kada mu nešto uzmete – čut ćete svoje ako mu se to ne svidi. Kada ne bude po njegovom, bit će razdražljiv. To je početak izljeva bijesa tipičnih za mališane – ajme sreće!

Kako možete pomoći? Dajte mu igračke koje može vući i gurati. To će mu pomoći u održavanju ravnoteže.

19. mjesec

Vaša beba s 19 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 19 Mjeseci

Što sada radi? S devetnaest mjeseci mališan vas obožava oponašati i pokušava raditi ono što vi radite, čak i ako mu to ne uspijeva, te će vas slijediti naokolo dok obavljate poslove, poput usisavanja. Nije svjestan da nanosi bol ako nekoga udari ili ugrize.

Kako komunicira? Mogao bi mijenjati raspoloženja, biti čangrizav i ljutit, vrištati ako ne dobije ono što želi. Zna otprilike 30 riječi.

Kako možete pomoći? Dopustite mu da se uključi u vaše aktivnosti, na primjer, dajte mu drvenu žlicu da njome lupa po zdjeli dok vi kuhate. Ako je to moguće, udaljite se kada ima napadaj bijesa, te ga poljubite kada to prođe.

20. mjesec

Vaša beba s 20 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 20 Mjeseci

Što sada radi? S dvadeset mjeseci možete mališanu dati bojice i on će šarati i vući crte po cijelom papiru. Premda mu crtanje ništa ne znači, nije sve slučajnost – pokušavat će uravnotežiti črčkarije na desnoj strani s onima na lijevoj kako bi stvorio svoje zbrkano remek-djelo.

Kako komunicira? Rječnik mu se neprestano proširuje do otprilike 50 riječi i od sada će početi slagati rečenice od dvije riječi. Mogao bi biti sposoban pratiti veoma jednostavne priče i govoriti vam kada vi i ne počnete razgovor.

Kako možete pomoći? Pričajte mu priče i nasmijavajte ga. Dajte mu slobodu da radi različite stvari i budite spremni na čišćenje nakon toga. Dok to radite, neka vam pomaže!

21. mjesec

Vaša beba s 21 mjesecom

Pitajmamu Vasa Beba S 21 Mjesecom

Što sada radi? S dvadeset jednim mjesecom mališanovo se razmišljanje razvilo i nije sve stvar pokušaja i pogrešaka. Mnogo uči oponašajući vas i mogao bi raditi stvari poput pranja svojih posudica za boju kada vidi vas za sudoperom.

Kako komunicira? Sada već razumije duže rečenice i prepoznaje sve više predmeta i slika. Moći će povezati dva slična predmeta.

Kako možete pomoći? Drugim ćete ljudima morati prevoditi ono što govori jer će izbrbljati mnogo izmišljenih riječi uz one prave, a vi ste već stručnjak za njegov govor.

22. mjesec

Vaša beba s 22 mjeseca

Pitajmamu Vasa Beba S 22 Mjeseca

Što sada radi? S dvadeset dva mjeseca mališan ima jaku volju i mogao bi se ponašati destruktivno, no to je samo faza. Otprilike u ovo vrijeme mogli biste ga početi učiti da nuždu vrši u kahlicu, ako smatrate da je spreman.

Kako komunicira? Mogao bi znati otprilike 70 riječi, uključujući glagole, te objasniti neke stvari.

Kako možete pomoći? Budite veoma strpljivi i pokušajte ne ljutiti se zbog njegovih ispada bijesa. Umjesto toga, pohvalite ga kada izgovori novu riječ ili počne upotrebljavati kahlicu.

23. mjesec

Vaša beba s 23 mjeseca

Pitajmamu Vasa Beba S 23 Mjeseca

Što sada radi? S dvadeset tri mjeseca većina djece može hodati unazad, a neka mogu stajati na vršcima prstiju i skakati na mjestu. Imajte na umu da se mališani razvijaju različitom brzinom i vjerojatno nije riječ o nikakvoj teškoći ako vaš nije toliko aktivan. Ako ste zabrinuti zbog njegova razvoja, savjetujte se s liječnikom.

Kako komunicira? Počinje razumijevati posljedice svojih postupaka, pa tako zna da će se sadržaj šalice proliti ako je ispusti.

Kako možete pomoći? Dajte mu mnogo poticaja kako biste mu pomogli da razvije svoj sve bogatiji rječnik. Gledajte televiziju s njim, pjevajte pjesme i čitajte mu knjige. Sada je već sposoban pratiti zaplet jednostavne knjige.

24. mjesec

Vaša beba s 24 mjeseca

Pitajmamu vaša beba s 24 mjeseca

Što sada radi? S dvadeset četiri mjeseca mališan bi mogao biti sposoban penjati se uz stepenice. Može slagati puzzle i popeti se na stolicu kako bi dohvatio ono što želi. Igrat će se s drugom djecom, no mogao bi im otimati igračke ne razumijevajući zašto zbog toga plaču, budući da još ne može zamisliti kako je to biti netko drugi.

Kako komunicira? Ukazivat će vam na neke stvari i razumije pravila jednostavnih igara.

Kako možete pomoći? Kupujte igračke koje pospješuju razvoj određenih vještina i upišite se u knjižnicu kako biste mogli posuđivati knjige koje će voljeti gledati s vama.

 

Treća godina

25. mjesec

Vaša beba s 25 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 25 Mjeseci

Što sada radi? S dvadeset pet mjeseci mališanova pozornost duže traje, premda mu neke igračke još uvijek mogu brzo dosaditi. Još je uvijek sklon promjenama raspoloženja, no izljevi bijesa sada su rjeđi.

Kako komunicira? Počinje prepoznavati i upotrebljavati različite dijelove govora, recimo posvojne zamjenice; na primjer, može reći „moj medo“ ili „tatina torba“.

Kako možete pomoći? Ako još uvijek upada u čudna raspoloženja, zainteresirajte ga različitim aktivnostima ili igračkama. Sada, kada je sposobniji za igru, duže će zadržavati zanimanje.

26. mjesec

Vaša beba s 26 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 26 Mjeseci

Što sada radi? S dvadeset šest mjeseci mališan bi mogao voljeti graditi ili raditi druge konstruktivne stvari, poput svečanog odijevanja ili ušuškavanja plišanog zeca u krevet.

Kako komunicira? Sada razumije više pojmova, recimo razliku između velikog i malog. Rječnik mu je brzo narastao do otprilike 200 riječi i može slagati kratke rečenice.

Kako možete pomoći? Ohrabrite ga da pokuša složiti teže puzzle i slagalice. No činite to korak po korak i nemojte mu odmah dati veliku slagalicu, već počnite s onom od četiri dijela, potom od osam dijelova, itd.

27. mjesec

Vaša beba s 27 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 27 Mjeseci

Što sada radi? S dvadeset sedam mjeseci mališan će više komunicirati s drugom djecom ako je do sada imao dosta prigoda igrati se s njima. No prijateljstva će mu i dalje biti kratka, a on svadljiv.

Kako komunicira? Razgovor mu postaje sve zreliji i možete s njim razgovarati kao s malom osobom, a ne bebom. Možete mu objasniti zašto se stvari događaju, a on će početi postavljati pitanja. Također, postat će korisniji – povjerite mu poruku i on će je znati prenijeti pravoj osobi!

Kako možete pomoći? Uključite se u zajedničke aktivnosti i nemojte se ponašati kao da je mališan netko tko je posve pod vašom kontrolom. Dopustite mu da u dijelu vrta bude sam svoj gazda i dajte mu mogućnost da se zaprlja u pješčaniku.

28. mjesec

Vaša beba s 28 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 28 Mjeseci

Što sada radi? S dvadeset osam mjeseci morao bi biti sposoban pospremiti igračke s kojima se igrao, što će vaš život učiniti lakšim!

Kako komunicira? Sada može izraziti više osjećaja, poput stida, prkosa i povrijeđenosti. Kada govori, pomaže si rukama i upiranjem prsta u ono o čemu govori kako bi lakše objasnio što želi.

Kako možete pomoći? Obveze poput pospremanja pretvorite u igru. Izazovite ga da pokaže koliko brzo može ukloniti igračke s poda. Na taj će način učiniti ono što želite i pritom se zabavljati – savršeno za oboje!

29. mjesec

Vaša beba s 29 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 29 Mjeseci

Što sada radi? S dvadeset devet mjeseci mališan postaje neovisniji. Osim što može sam jesti, možda će se početi sam odijevati i donositi male vlastite odluke.

Kako komunicira? Ako ima braću i sestre, sada bi mogao početi s njima razgovarati – i svađati se.

Kako možete pomoći? Kada se razljuti zato što ne može navući svoje čarape, nemojte se zauzvrat vi ljutiti na njega. Suosjećajte s njegovim bijesom i pohvalite ga što čini najbolje što može.

30. mjesec

Vaša beba s 30 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 30 Mjeseci

Što sada radi? S trideset mjeseci može voziti tricikl, mnogo se lakše penje po stvarima i obožava raditi nered u vrtu. Možda ćete otkriti kako ga posebno fascinira određeno mjesto, recimo vaša garaža. Pobrinite se da bude siguran i uklonite opasan alat i kemikalije izvan njegova dosega.

Kako komunicira? U rječniku sada ima najmanje 500 riječi i može slagati gramatički ispravne rečenice. Može recitirati tekst dječjih pjesmica i igrati se igara koje uključuju govor.

Kako možete pomoći? Razgovarajte s njim o stvarima koje vidi u stvarnom životu, na televiziji i u knjigama. Sve će mu to dati nove ideje za igru i maštanje.

31. mjesec

Vaša beba s 31 mjesecom

Pitajmamu Vasa Beba S 31 Mjesecom

Što sada radi? S trideset jednim mjesecom mališan se može sasvim dobro sam hraniti i nered neće biti tako užasan kao prije. Ipak, još ne može savladati nož.

Kako komunicira? Pamćenje mu se tako razvilo da može zapamtiti događaje koje je doživio i kasnije vam pričati o njima. Također, može kategorizirati stvari i zna da je konj životinja, na primjer.

Kako možete pomoći? Dopustite mu da preuzme odgovornost za obavljanje nekih stvari prije nego što mu vi to kažete, na primjer za pospremanje igračaka, odijevanje određene odjeće ili za jelo, premda ćete ga povremeno morati podsjećati na njih.

32. mjesec

Vaša beba s 32 mjeseca

Pitajmamu Vasa Beba S 32 Mjeseca

Što sada radi? S trideset dva mjeseca mogao bi biti sposoban sam organizirati jednostavnu igru da mu vi ne pomažete, a postaje sve bolji i u odijevanju. Gumbi, vezice i ostali škakljivi dijelovi su još uvijek nemoguća misija.

Kako komunicira? S rasponom od 1000 riječi u rječniku brzo razvija svoje komunikacijske vještine. Sada može predvidjeti događaje i reći vam što namjerava uraditi. Razgovarat će sa svima, ne samo s vama, a razgovor mu je sada prirodniji.

Kako možete pomoći? Pohvalite ga kada učini neki napor i sa smiješkom popratite sve što učini pogrešno. Ohrabrite ga mnogim zagrljajima i poljupcima kako bi znao da je na pravom putu.

33. mjesec

Vaša beba s 33 mjeseca

Pitajmamu Vasa Beba S 33 Mjeseca

Što sada radi? S trideset tri mjeseca naučio je ići na kahlicu i možda je već sposoban sam obaviti nuždu, da ga vi ne podsjećate na to. Vjerojatno će tijekom dana imati suhe gaćice.

Kako komunicira? Može odgovarati na pitanja i slijediti upute kada ga zamolite da nešto učini. Još se uvijek može pojaviti poneki ispad bijesa i odbijanje da nešto učini, premda rijetko.

Kako možete pomoći? Sjetite se dijeliti više pohvala nego kritika i pokažite mu da i vi možete pogriješiti, govoreći „bedasta mama“ kada vam nešto ispadne ili nešto krivo napravite.

34. mjesec

Vaša beba s 34 mjeseca

Pitajmamu Vasa Beba S 34 Mjeseca

Što sada radi? S trideset četiri mjeseca mališan može uživati u različitim aktivnostima, poput građenja modela ili sviranja jednostavnih glazbala. Čak i ako mu je to zasada preteško, važno je dopustiti mu da pokuša.

Kako komunicira? U ovoj fazi počinje učiti brojeve i boje, a razgovor mu je mnogo zreliji. Može već i pjevati.

Kako možete pomoći? Pomozite mu da nauči boje izgovarajući nazive dok mu ih pokazujete i brojite predmete dok vas promatra, recimo žlice i vilice dok ih uklanjate sa stola.

35. mjesec

Vaša beba s 35 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 35 Mjeseci

Što sada radi? S trideset i pet mjeseci mališan je fizički pouzdaniji. Do ove dobi gotovo sva djeca mogu hodati na vršcima prstiju i održavati ravnotežu na jednoj nozi sekundu ili dvije. Mogao bi biti posesivan i odbijati dijeliti svoje igračke s drugom djecom.

Kako komunicira? Sada poznaje osjećaje poput ponosa, ljubavi i krivnje i razumije kada je netko koga voli tužan.

Kako možete pomoći? Razgovarajte o osjećajima i pomozite mu da prepozna ono što osjeća. Pokažite mu fotografije ljudi koje poznaje i koji ga vole.

36. mjesec

Vaša beba s 36 mjeseci

Pitajmamu Vasa Beba S 36 Mjeseci

Što sada radi? S trideset šest mjeseci ispadi bijesa su se povukli, na vaše olakšanje. S tri je godine mališan veoma razvijena mala osoba. Sada može suosjećati s ljudima i likovima iz priča i može se pretvarati da je netko drugi. No još uvijek smatra da se svijet okreće oko njega – a kao njegovoj mami, vjerojatno se i vama tako čini!

Kako komunicira? Stvari opisuje kao da je njegovo gledište jedino na svijetu. To se odražava i u mališanovim crtežima na kojima je sada lakše dokučiti što predstavljaju, a uvijek prikazuju stvari s njegova gledišta.

Kako možete pomoći? Dopustite mu da se presvlači i glumi različite likove. Uključite se u njegove igre pretvaranja i pustite ga da se igra s drugom djecom što je češće moguće.