Trudnoća i porođaj

Pregledi u trudnoći po tjednima – prva polovica trudnoće

nifty, prenatalni test, pozitivan test na trudnoću

Pregledi u trudnoći odvijaju se u razmacima koje određuje odabrani ginekolog koji će trudnicu pratiti kroz cijelu trudnoću.

3.-8. tjedan:

To je vrijeme kada si vjerojatno napravila test na trudnoću koji je pokazao čaroban plusić ili dvije crtice. Vrijeme je da nazoveš svojega ginekologa i naručiš se na prvi pregled.

8.-12. tjedan:

Na prvom se pregledu vaginalnom sondom utvrđuje razvija li se trudnoća unutar maternice, je li plod živ (slušaju se otkucaji srca), plod se izmjeri i računa se predviđeni termin poroda.

Na prvom pregledu ćeš dobiti trudničku knjižicu koja je obavezan dokument svake trudnice.
Naprave se i laboratorijske pretrage, kod svake trudnice je potrebno odrediti krvnu grupu, Rh faktor, ICT test i hemogram, test na sifilis i toksoplazmozu. Slijedi analiza urina.

Tijekom prvog pregleda ginekolog objasni važnost folne kiseline tijekom trudnoće, pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti i iznese druge važne informacije budućim roditeljima.

10.-14. tjedan:

Unutar tog razdoblja te čeka najranija morfologija ploda i ocjena rizika za kromosomske nepravilnosti – mjerenje nuhalnog nabora.
Radi se i ultrazvuk, gdje se ocjenjuje rani razvoj ploda i rizik za Down sindrom i neke druge najčešće kromosomske nepravilnosti.
Obzirom je osjetljivost ultrazvučne dijagnostike samo oko 70%, trudnicama se preporučuje napraviti Nifty test.

Radi se o jednostavnom testu, gdje se iz pregiba ruke uzima krv, kao i za druge laboratorijske pretrage i šalje na analizu. Rezultati dolaze unutar nekoliko dana sa točnošću većom od 99% i zato si mirna kada ih dobiješ. Možeš saznati i spol djeteta.
Više o Nifty testu možeš pronaći na: www.nifty-test.hr.

nifty, pregledi u trudnoći
16.-18. tjedan:

Trudnica se važe, izmjeri se krvni tlak i bilježe se promjene koje se odvijaju u njezinom tijelu. Slušaju se otkucaji bebina srca, napravi se i ultrazvučni pregled kako bi se pratio njen rast.
Po potrebi se učini ponovna laboratorijska analiza urina. Pri svakom pregledu se ispunjava trudnička knjižica i dogovara termin idućeg pregleda.

20.-23. tjedan:

Napravi se ultrazvučni pregled – gleda se morfologija ploda. Radi se detaljan pregled svih organskih sustava ploda gdje se provjerava teče li sve pravilno u njegovom razvoju.
U tom se trenutku može promijeniti očekivani termin poroda ako se naiđe na neka odstupanja u rastu u odnosu na procjenu s početku trudnoće.
Ukoliko se još uvijek procjenjuje da su moguća genetska odstupanja predlaže se Nifty test (ako nije učinjen u prvim tjednima trudnoće). Kod specijalističkih 3D/4D morfologija promatraju se kretnje ploda, mimika lica.
Napravi se također laboratorijska pretraga, hemogram, ponovni se test na tokosoplazmozu kod žena koje je nisu preboljele.

Više informacija o testu NIFTY pronađite na www.nifty-test.hr

Foto: Shutterstock