Trudnoća i porođaj

Povišen krvni tlak u trudnoći pokazatelj je opasnosti

povišeni krvni tlak u trudnoći

Povišen krvni tlak u trudnoći jedan je od najčešćih čimbenika koji može ugroziti zdravlje trudnice, a može ukazivati na neke od najopasnijih stanja u trudnoći.

Mjerenje krvnog tlaka jedan je od obveznih pregleda koji trudnica obavlja pri svakom posjetu liječniku kod kojeg kontrolira tijek trudnoće, isto kao i mjerenje tjelesne težine, te testiranje urina na bjelančevine (proteine).

Visok krvni tlak može uzrokovati ozbiljne komplikacije u trudnoći i tijekom samog poroda.

Uzroci povišenog tlaka

Uzroci mogu biti različiti, od nasljedne sklonosti do prekomjerne težine. Porast krvnog tlaka često je praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima i vrtoglavica. Međutim trudnica može imati povišen krvni tlak i bez simptoma, pa je i to razlog zašto se pri svakom pregledu obvezno mjeri krvni tlak, bilo u ranoj ili kasnoj trudnoći.

Povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom) u trudnoći smatra se krvni tlak 140/90 mmHg ili viši (ako je „gornji“ tlak viši za 30 mmHg, a „donji“ za 15 mmHg) od uobičajenih vrijednosti). Kod žena koje su već prije trudnoće imale povišen tlak u trudnoći može doći do pogoršanja bolesti, pa je i kod njih potreban pojačan nadzor, a o terapiji odluku treba donijeti liječnik.

Zašto je opasan?

Povišen krvni tlak u trudnoći (hipertenzija) ujedno je jedan od glavnih simptoma tzv. EPH gestoze, odnosno preeklampsije, koja označava kompleksan sindrom koji se javlja u trudnoći kao komplikacija. Također se kod žene razvijaju otoci, osobito nogu, koji nisu povezani sa stajanjem (edemi). Zbog toga se ova bolest naziva i E (edemi) P (proteinurija) H (hipertenzija).

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije postoji veoma opasno povišenje krvnog tlaka, oticanje nogu i ruku te izlučivanje bjelančevina putem mokraće. Ako takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.

Foto: Pixabay