Vaše priče

Naša kućna bajka

priča s poroda, vaše priče

Jednu sasvim posebnu, nesvakidašnju priču s poroda s nama je podijelila mama Una Pašić Gregović.

27.12.2018., u 09.28, naš sin Zrin došao je na svijet. Priča je meni kao bajka, pa nemojte zamjerati ako opišem svoje iskustvo očima zaljubljene majke, a ne u obliku eseja.

Sve je krenulo na Štefanje, uz izležavanje po kauču u pidžamama gledajući trashy božićne filmove na Netflixu. Jedina stvar koja je narušavala tu idilu bili su moji “lažni” trudovi koji su trajali cijeli dan. Nisam se previše zamarala njima jer su mi svi rekli da je to normalno s obzirom na to da imam dva tjedna do termina. Iskreno, više je bio osjećaj pritiska nego bol, tako da nisam ni bila sigurna jesu li to lažni trudovi ili samo posljedica malo pretjeranog uživanja u blagodatima francuske salate.

Smijeh pun emocija

Nakon odgledanog zadnjeg filma, uputila sam se u krevet, dok je Petar (muž puž) pospremao neke stvari u kuhinji. Taman sam se fino namjestila, pokrila mekanom dekicom i okrenula na bok, kad sam osjetila da mi je pukao vodenjak. Istovremeno sam bila iznenađena i uzbuđena, pozvala sam Petra, a od naleta emocija smijala sam se sljedećih 10 minuta (na njegovu sveopću zbunjenost).

priča s poroda
Foto: privatni album

Istog trena poslali smo poruku babici (kako bi mogla krenuti do Hrvatske na vrijeme) i javili mojoj douli Jasmini (Lele doule) kao i douli Antoneli jer smo željeli da prisustvuje porođaju. Svi su bili sretni i uzbuđeni, što mi je samo pojačalo osjećaj veselja. Rekle su mi da se pokušam odmoriti malo ako nema trudova, a čim krenu, da ih mjerim i javljam im sve. S obzirom na to da trudova nije bilo, lagano sam se vratila u krevet i odmarala dok je Petar pospremao stan (kako bismo mogli pripremiti bazen za rađanje). Ubrzo mi se pridružio i tako smo zagrljeni zaspali. Oko 5.30 probudio me trud, poprilično slabašan, čak nisam bila sigurna jesam li ga umislila. Nisam htjela buditi Petra, tako da sam uzela mobitel, skinula aplikaciju za mjerenje razmaka između trudova i nakon nekoliko njih javila svima da znaju. Prvi normalniji trudovi krenuli su oko 07.30 i tada je moja divna doula Jasmina već bila uz mene, zajedno sa smirenim Petrom, a babica i Antonela bile su na putu.

Kraljevski kućni tretman

Osjećala sam se kao kraljica, bila sam u kratkoj toploj kupki i onda sam se prebacila u naš krevet. Sunce je taman izlazilo, a nebo je bilo prošarano svim nijansama narančaste i ružičaste. Soba je mirisala po lavandi, u pozadini je bila opuštajuća glazba. Jela sam jabuku i pila vodu s medom, dok mi je sa svakim trudom Jasmina masirala leđa, a Petar stopala i govorio mi kako sam divna, kako mi super ide. Između trudova pričali smo o svakakvim temama, a tijekom trudova disala sam i prepuštala im se, čini mi se da sam čak i između nekoliko trudova zaspala.

Oko 9 sati ulovio me jedan malo jači trud i imala sam se potrebu prošetati, prisloniti se na krevet, otići na WC… i sve sam to napravila opušteno i u svom ritmu.

Odjednom me ulovio još jedan jaki trud i pomislila sam; aha, ovo su znači pravi trudovi, čeka me još barem nekoliko sati ovoga. Petar me pitao želim li toplu kupku da se malo opustim dok pripreme bazen. Znala sam da ću u toploj vodi bolje podnijeti trudove, pa sam odmah pristala. On je brzo napunio kadu dok me Jasmina nježno bodrila i ohrabrivala. Bila sam već tada u svom svijetu i čula sam samo njezin i Petrov glas koji su me umirivali.

Ušla sam u kadu i automatski sam se bolje osjećala, kao da sam bila manje teška i da se pritisak olakšao.

vaše priče, priča s poroda
Foto: privatni album
Svijet je nestao…

Obuzela su me dva jača truda i odjednom sam osjetila jak pritisak i oštre bolove. Samo sam čula glas koji mi je rekao: „Super, sada probaj malo čučnuti. Poslušala sam i čučnula… Još jedan trud i odjednom je u mojim rukama bio moj sin. Naslonila sam se natrag u ležeći položaj i prislonila ga na prsa, on me pogledao a zatim zatvorio oči i samo ležao na meni. U tom trenutku svijet je nestao, ljubila sam mu glavicu i pjevala mu, suze su mi išle niz lice bez prestanka. Odjednom sam iznad sebe vidjela Petra s osmijehom od uha do uha i sa suzama u očima. Cijelo je vrijeme ponavljao kako sam savršena, kako imamo prekrasnog sina, čučao je kraj nas i ljubio nas oboje. Počela sam dolaziti sebi i vidjela sam doule i babicu kako nas gledaju s osmijehom punim emocija. Babica je prišla i nježno nas oboje pregledala. Još sam nekoliko trenutaka ostala u kadi, u toplini, sa svojim sinom na prsima i mužem kraj nas.

priča s poroda, priča s porođaja, vaše priče
Foto: privatni album

Kada sam bila spremna, ustala sam sa Zrinom u rukama i izašla iz kade. Lagano su me obrisali i pomogli mi do spavaće sobe gdje su mi pripremili krevet. Legla sam, dojila Zrina i zaljubljeno pričala s Petrom o tome kako je sve prošlo. U međuvremenu sam neprimjetno porodila posteljicu. Babica me pregledala, javila mi divne vijesti da nisam popucala, da ne treba ni jedan šav i da sve izgleda super.

U balonu zaljubljenosti

Nakon nekog vremena osjetila sam da bih trebala na WC, tako da je babica Zrina prebacila Petru na prsa da se oni malo maze i upoznaju, a meni su pomogli da se istuširam, obučem i namjestim natrag u pripremljen krevet. Osjećala sam se odlično, i fizički i psihički. Kada sam se vratila u sobu jer je Zrin opet htio papati, primijetila sam da su ga očistili, sad sam mu mogla bolje vidjeti lice i ponovo sam bila u svom balonu zaljubljenosti. Čim se najeo, izmjerili su ga i izvagali, stavili mu pelenu i objasnili nam kako paziti na pupak. Još jednom su me pregledali i dali nam malo prostora da uživamo u svom sinu. Ubrzo su se pojavili naši roditelji, novopečeni bake i djedovi, kako bi upoznali svog unuka. Oduševljeno smo im pričali kako je sve divno prošlo, kako Zrin nije mogao dočekati da izađe, pa je došao na svijet u našoj kadi, a njega su svi zaljubljeno gledali, tako mirnog i najljepšeg na svijetu.

 

Foto: privatni album, Martina Spoljaric Photography

 

Želite li da i vaša priča s poroda bude objavljena u časopisu Mama&Beba i ovdje na portalu šaljite je na
e-mail: redakcija@stampedo.hr

Veselimo se!