Bebe i mališani

Moje dijete grize!

Rast zubića bebe tjera da grickaju sve što im dođe pod ruku, a kad porastu, mališani znaju ugristi brata, sestru, prijatelje…

Takvo ponašanje zabrinjava mnoge roditelje, no dobra je vijest da postoji način kako smanjiti ili eliminirati takvo ponašanje. Prije svega, potrebno je osvijestiti da postoji više razloga zbog kojih djeca grizu:

  • pomanjkanje govornih vještina da bi izrazili svoje potrebe ili osjećaje ljutnje, veselja i slično;
  • eksperimentiraju da vide što će se dogoditi
  • nedostaje im više aktivnog igranja
  • premorena su
  • izbijaju im zubi
  • smetaju im glasni zvukovi, jako svjetlo…

Kako spriječiti griženje ?
Promatrajući dijete u igri, možete predvidjeti kada bi se griženje moglo dogoditi.
Pitajte se što se dogodilo prije ugriza, s kime se dijete igralo, tko je ugrizen: isto dijete ili svaki puta drugo, što je vaše dijete radilo, gdje je bilo, tko se brinuo za dijete. Ako primijetite znakove mogućeg griženja, skrenite mu pažnju na igračku ili knjigu, ponudite mu keks i slično.

Kako reagirati nakon ugriza?
Smirite se. Kad se takvo što dogodi, i vi osjećate ljutnju, zabrinutost i frustraciju.
Čvrstim, ozbiljnim glasom recite : „Ne grizi! To boli.“ I komentirajte kako se osjeća drugo dijete (ili odrasla osoba ). Pažnju usmjerite na ugrizeno dijete pokazujući žaljenje. Često više pažnje dobije onaj koji grize, pa to zato i ponavlja, a ovako ne dobiva poticaj i uči se suosjećajnom ponašanju.
Ako je dijete dovoljno govorljivo, razgovarajte s njime kako postupiti drugačije ako nije zadovoljno nečime. Pomognite da se prijeđe preko te situacije. Ponudite druge aktivnosti kao crtanje, igranje u pijesku ili vodi, koje smiruju i opuštaju.