Obitelj

Kućni ljubimci na više načina pozitivno utječu na djecu

Pitajmamu Kucni Ljubimci

Kućni ljubimci utječu i na razvoj samopouzdanja i samopoštovanja djeteta

Koliko smo puta samo čuli da su kućni ljubimci “dobri za djecu”. Ili “dobro je da dijete odrasta uz životinju”. Jesu li te tvrdnje utemeljene? ,

Evo kako sve kućni ljubimci utječu na naše mališane:
Fizički

Djeca koja odrastaju uz životinje, posebno one s kojima se mogu igrati, kao što su pas, mačka ili zec razvijaju bolje motoričke sposobnosti, a povećava im se i ukupna dnevna aktivnost. Pored toga, istraživanje američke Akademije za pedijatriju iz 2012. otkrilo je da su djeca koja su imala rani kontakt s mačkama i psima zdravija i imaju manje respiratornih infekcija te infekcija uha od ostale djece.

Socijalni

Osim što je pas često “čovjekov najbolji prijatelj”, on može pomoći i u sklapanju prijateljstava. To posebno vrijedi za djecu jer ona pomoću ljubimca lakše i brže stvaraju poznanstva, a neka istraživanja govore kako će dijete lakše prići drugom djetetu ako se ovo trenutno igra sa životinjom.

U socijalnoj interakciji neće pomoći samo psi i mačke, već i zečevi, hrčci, pa čak i zmije! Naravno, njih nećemo voditi van u šetnju.

Emocionalni

Djeca s niskim samopoštovanjem i samopouzdanjem često u životinji nađu prijatelja i znaju joj se povjeriti na način kako ne bi nikome iz svoje blizine.

Također, djeca su često samopouzdanija u obavljanju nekih zadataka pred životinjom jer ne moraju brinuti jesu li napravila pogreške i procjenjuje li ih netko. Ima smisla, zar ne? Usto, djeca se uz ljubimca uče empatiji i brizi o drugima.

Kognitivni

Životinje, pokazuju studije, mogu čak utjecati i na djetetov školski uspjeh.

To se vidjelo kod čitanja – naime djeca radije vježbaju čitanje životinji nego odrasloj osobi jer tako ne osjećaju pritisak. Rezultati ispitivanja pokazali su da djeca koja imaju životinje imaju bolje razvijene čitalačke sposobnosti od svojih vršnjaka bez ljubimaca.

Imati kućnog ljubimca također bi moglo potaknuti dijete da uči više o životinjama općenito, istražuje i proširuje znanje.

Foto: Freepik