Bebe i mališani

Kako držati bebu – donosimo nekoliko savjeta

kako držati bebu

Bez obzira na to uspavljujete li bebu, mazite li se s njom ili ste krenuli u šetnju, nekoliko je glavnih odrednica koje se tiču držanje bebe, osobito novorođenčeta.

KAKO DRŽATI BEBU?

1. Ako se osjećate nesigurno da sami podignete bebu, zamolite nekoga od ukućana da vam ju stavi u naručje. Nakon samo nekoliko dana (ili čak sati) poželjet ćete i sami pokušati podići svoju bebu. Nema nikakve sumnje da ćete uspjeti!

2. Novorođenčad ima veoma slabu kontrolu mišića, pa beba u prvih nekoliko mjeseci života nije u stanju držati vrat uspravno. Dakle, uvijek pridržavajte bebinu glavu i vrat, bez iznimke i bez obzira na to u kojem ju položaju držite.

3. Ako želite uspavati bebu, pokušajte ju držati blizu svojega srca kako bi čula otkucaje. Srčani otkucaji djeluje umirujuće na bebu jer ju podsjeća na vrijeme u majčinoj utrobi.

4. Dok držite bebu, obratite pažnju na fontanelu, osjetljivi i mekani dio na vrhu bebine glave gdje kosti lubanje još nisu u potpunosti srasle.

5. Uvijek držite bebu tako da su joj nos i usta slobodni (da ih ne prekrivaju dijelovi dekice, odjevnog predmeta ili vašega tijela). Jednom rukom uvijek pridržavajte bebina leđa, a drugom glavu.

6. Uvijek podižite, držite i spuštajte bebu nježno i polako. Izbjegavajte bilo kakve nagle, grube ili grčevite pokrete.

7. Nikada ne tresite bebu. To može biti jako opasno i rezultirati „sindromom tresenog djeteta“, što može uzrokovati sljepoću, oštećenja mozga ili smrt.

8. Nemojte kuhati ili podizati posude s vrućom tekućinom dok držite bebu, čak i ako koristite nosiljke ili marame za nošenje bebe.

9. Često mijenjajte položaje držanja bebe kako biste otkrili koji položaj vašoj bebi najviše odgovara.

Foto: Freepik