Mama

Anita Bubalo Jambrović: Odgajateljica koja uživa u plesu i novinarstvu

Moderna mama

Malo je reći da je Ivankovčanka Anita Bubalo Jambrović svestrana. Osim što je mama, odgajateljica u vrtiću koja planira doktorski studij, pleše, bavi se novinarstvom i fotografijom, stigne još i na kavu s prijateljicama, a kaže – sve je to zahvaljujući njezinoj veseloj Riti s kojom joj je svaki trenutak neprocjenjiv. Zavirite u njihov svijet u kojemu je uvijek puno akcije.

Mama ste preslatke djevojčice Rite, odgajateljica u dječjem vrtiću, plešete folklor, volonterski se bavite novinarstvom i fotografijom. Da li biste za sebe rekli da ste „kraljica organizacije“ ili imate jako puno energije?

Ne bih rekla da sam “kraljica organizacije” jer dan planiram toga dana kad ustanem. Nisam tip koji organizira cijeli tjedan unaprijed i da baš sve mora ići po tom planu. Često improviziram. Energije imam, kava odradi svoje. 😀 Gdje god mogu, vodim Ritu, na probama je gotovo uvijek sa mnom.

Nas dvije odemo do grada, na kavu, u šetnju, knjižnicu, kupnju, same, osobito ako suprug radi. Kad je on kod kuće, rado je preuzme da imam malo vremena za sebe i kave s prijateljicama. Odmah od rođenja sam je vodila sa sobom, rijetko je ostavljam na čuvanju, osim ako baš moram, a to je kad imam nastupe ili odrađujem fotografiranja.

Meni su ti trenutci s njom neprocjenjivi i nisam se ograničila da nešto ne mogu zato što je ona tu. A Rita je vesela, komunikativna, voli se voziti u autu i mogu s njom bilo kamo. To je, hajmo reći, tajna moje organizacije.

Anita Bubalo Jambrović
Foto: privatni album
Nakon vrtiće grupe, kod kuće Vas čeka i Vaša Rita. Mislite li da je Vama lakše ili teže nego drugim roditeljima?

Da, nakon što smjena završi, pokupim Ritu iz vrtića i idemo dalje s obvezama. Mislim da nam je svima jednako jer svi radimo. Svatko na svom poslu ima izazove i zadatke koje mora ispuniti te odgovornosti s kojima se mora nositi. Svatko od nas s posla ide kući svojoj djeci.

Mislite li da je to što ste postali majka utjecalo na Vaš posao, i na koji način? Jeste li se promijenili?

Kao odgajateljica sam počela raditi kada je Rita napunila deset mjeseci. Do tada sam radila u osiguravajućem društvu i znala sam da se zbog toga opisa posla i radnog vremena ne želim vratiti na taj posao.

Budući da se vodim pedagogijom Marije Montessori, pustim je da nauči sama i da bude što više samostalna. Nije to savršeno, niti treba biti za njezinu dob, ali svakim će danom i pokušajem biti.

Tražila sam nešto drugo, drugi posao jer sam se željela, kada završi moje radno vrijeme, posvetiti djetetu. Definitivno je njezino rođenje utjecalo na sve, na mene, moj posao, a i prioriteti su se drugačije posložili. Naravno da sam se promijenila. Vidim da imam puno više strpljenja, da puno bolje slušam i da sam bolje organizirana nego prije nje.

Kako provodite ove dane u kući? Kako zabavljate Ritu i što sve radite? Jeste li kreativna mama?

S obzirom na to da strašno volim peći, kuhati, ovih dana samo se mirisi iz kuhinje šire. Nadam se da nam nakon karantene neće biti potreban odlazak u “Život na vagi”. Dani nam kreću s doručkom i kavom, igramo se, plešemo, pjevamo. Nas dvije smo dobar duo i ona stalno govori da želi pomoći mami, pa sam je uključila u sve aktivnosti koje radim, a može pomoći, poput brisanja posuđa, slaganja odjeće, prostiranja odjeće, brisanja stola i slično.

Anita Bubalo Jambrović
Foto: privatni album

Budući da se vodim pedagogijom Marije Montessori, pustim je da nauči sama i da bude što više samostalna. Nije to savršeno, niti treba biti za njezinu dob, ali svakim će danom i pokušajem biti bolje. Imam puno više vremena zbog novonastale situacije, pa sve što se radi ne mora biti brzo gotovo da bi se sve stiglo u danu. Dosta vremena provodimo i na svježem zraku. Koliko mi nedostaje naš prvi stan i grad, toliko sam sada u ovim trenutcima zahvalna što imamo kuću s dvorištem.

Dva mjeseca prije nego se Rita rodila upisala sam petu godinu na diplomskom studiju, nju rodila i petu godinu dala u roku. Ako sam izdržala dojenje i faks, vjerujem da ću i sada uspjeti kada je kudikamo veća i samostalnija

Mislim da sam kreativna i vidim da Rita jako voli raditi aktivnosti koje joj zadam, ali priznajem da malo pretražujem i Pinterest te pojedine instagramske profile kada mi ponestane ideja.

Sada ste „u lovu“ na još jednu diplomu. Recite nam o čemu se radi i kako ćete sve uskladiti? Kako ćete učiti uz živahnu dvogodišnjakinju?

Da, u lovu sam na još jednu. Budući da sam magistrica primarnog obrazovanja, odlučila sam upisati razliku na studiju za Predškolski odgoj kako bih mogla ostati raditi u vrtiću, koji baš volim i kako bih bila što stručnija za rad.

Anita Bubalo Jambrović
Foto: privatni album

Dva mjeseca prije nego što se Rita rodila upisala sam petu godinu na diplomskom studiju, nju rodila i petu godinu dala u roku. Ako sam izdržala dojenje i faks, vjerujem da ću i sada uspjeti kada je kudikamo veća i samostalnija. Ali i suprug je velika podrška u mojim naumima, tako da će biti to sve dobro. Nadam se!

Ide li Rita u jaslice ili u vrtić? Kako je prošla njezina adaptacija s obzirom na to da je dijete „stručnjaka“?

Rita ide u jasličku skupinu u vrtiću u kojemu radim. Adaptacija nam je objema bila teška, osobito meni jer je čujem kako plače i želi kući, a ne može, niti ju mogu utješiti. Mislila sam da sam spremna za adaptaciju i da znam sve što se adaptacije tiče, ali kada si roditelj, sve pada u vodu. Tete su joj divne, pa su i meni bile podrška. Mjesec dana bilo je teško, ali nakon toga sve je odlično, i rado ide u vrtić i svjesna je da mama čuva druge “bebe” dok se ona igra sa svojim tetama i prijateljima.

Kako se obiteljski opuštate i kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Nekako najviše volimo jutro, Rita se mazi i dobije milijune poljubaca. Igramo se, šećemo, gledamo crtiće. Svaki svoj slobodan trenutak posvetimo njoj. Oboje smo zaposleni i radimo. Trenutačno sam ja kod kuće, suprug i dalje radi, ali trudimo se ovih dana dok smo kod kuće nadoknaditi sve što zbog posla ne stignemo. Zapravo, ako se Rita želi igrati s nama, igramo se, a ako ne, ona se sama igra, a mi pogledamo neki dobar film ili seriju.

Postoji li još nešto u čemu biste se voljeli okušati u budućnosti? Možda neki hobi ili neka uloga za koju još ne znamo, a vi maštate o njoj?

Otkako sam upisala studij, znala sam da želim nastaviti i dalje, odnosno upisati doktorski studij. Na tome sam počela aktivno raditi, skupljati bodove za upis te se nadam da ću kroz godinu-dvije to i uspjeti. A jedna neostvarena želja mi je zaplesati u ansamblu “Lado” jednog dana. Znam da to više nije moguće, ali želja je želja. 🙂

Razgovarala: Sanja Bubalo
Foto: privatni album