Trudnoća i porođaj

Zaštitite svoju nježnu kožu u trudnoći


Trudnička koža veoma je osjetljiva. Sunčeve zrake dopiru do vaše kože čak i onda kada vam se čini da sunca nema, kada je oblačno, a tragovi koje može ostaviti na vašoj koži mogli bi vas neugodno iznenaditi...

Veće količine estrogena u trudnoći mogu uzrokovati hiperpigmentaciju kože i stvaranje tamnih mrlja koje se nazivaju melazma. Izlaganje UV zrakama može pogoršati tu pojavu. Stoga je važno tijekom trudnoće posebno brinuti za kožu kako biste izbjegli pojavu tamnih mrlja i sunčanih pjega koje će vam pokvariti najljepše trudničke dane ovoga ljeta

Evo kako se brinuti za nju:

PRIPAZITE da svaki dan koristite najmanje zaštitni faktor 15  te prijeđite na faktor 30 kada dođe ljeto.

NAVLAŽITE KOŽU nakon tuširanja ili kupanja. Upotrebljavajte proizvode koji sadrže aloa veru kako bi koža ostala glatka i hidratizirana.

IZBJEGAVAJTE izlaganje suncu u najtoplije doba dana, kada je sunce najjače, a osobito između 11 i 16 sati.

POKRIJTE one dijelove tijela koji su najizloženiji sunčevim zrakama. Izaberite tkanine poput mekanog pamuka, svile i viskoze koji su nježni za kožu, a na glavu stavite šešir širokog oboda.

NE BRINITE sve to ne znači da nećete dobiti preplanulu boju. Ustvari, u trudnoći ćete lakše tamnjeti upravo zbog hormona koji povećava razinu kožnog pigmenta melanina.

NE ZABORAVITE da se melazma ne javlja samo u trudnoći. Osim trudnica, melazmi su sklone i žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju te hormonsku nadomjesnu terapiju.

PAZITE da sunčane pjege ne zamijenite s madežom. Madeži nisu uvijek dobroćudni zato je važno da pratite svaku njihovu promjenu.