Gric, gric

Uskršnja pogača


Recept za ove pogače, pince, turte od Uskrsa potječe iz mjesta Kali na Ugljanu.

Potrebni sastojci:
- 1/2 kg glatkog brašna i još onoliko koliko vas ”bude pitalo” :)
- 30 gr svježeg kvasca (1 kocka)
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr maslaca
- 150 gr šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 3 žumanjka
- 2.5 dcl toplog mlijeka
- ribana korica limuna
- ribana korica naranče
- 1 žlica ruma
- 1 žličica rakije

- po želji: grožđice, sitno sjeckani žele bomboni ili suhe smokve, suhe šljive

- za premaz: 1 žumanjak i malo šećera

Kvasac razmrviti u toplom mlijeku sa žličicom šećera. Pustiti da se malo digne na toplom.
Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, korice limuna i naranče.
Dodati kvasac, žumanjke, rastopljen maslac, rum i rakiju te ako želite grožđice ili nešto od navedenog.

Dobro zamijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom da se diže. Sada nije vrijeme za žurbu, tijesto se treba dizati 5-6 sati. Pustite ga i s vremena na vrijeme premijesite (3-4 puta u toku dizanja).
Oblikujte pince i zečiće (sad je vrijeme za igru) i njih ostavite još 15 minuta na toplom. Svaku na vrhu zarežite škarama, premažite žutanjkom i pospite šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 min. Kad se ispeku, prekrijte ih krpom i pustite da se ohlade.

U slast i Sretan Uskrs!

Tekst: mama Iva Novosel