Trudnoća i porođaj

Trudna sam! Što sad?


... i četiri druga razgovora koja valja obaviti s liječnikom. Donosimo vam savjete kako maksimalno iskoristiti trudničke preglede kako biste uživali u zdravih i sretnih devet mjeseci

Tijekom sljedećih 40 tjedana razgovarat ćete o svim aspektima trudnoće s bilo kime tko je voljan slušati. Ali najvažnija osoba s kojom trebate razgovarati je vaš ginekolog. Ima smisla izgraditi dobar odnos s liječnikom i iskoristiti njegovo znanje. Informirati vas o izborima tijekom trudnoće i nakon porođaja upravo je njegov posao kako biste odabrali najbolje za sebe i svoju bebu.
Evo pet vrlo dobrih pitanja za početak.

1 Trudna sam! Koje testove mogu očekivati?

Ovo je jedan od prvih razgovora koji vas čekaju i možda bi bilo mudro zapisivati bilješke. Na prvom pregledu izvadit će vam krv koju će testirati na brojne bolesti, od anemije do hiva. Također će vam zakazati ultrazvuk između 11. i 13. tjedna trudnoće (kad ćete prvi put ugledati svoju bebu), a imat ćete i opciju mjerenja nuhalnog nabora kako bi se utvrdio rizik od Downova sindroma.
Drugi ultrazvučni pregled slijedi u 20. tjednu, a njime će se utvrditi postoje li kakvi problemi u bebinu razvoju. Naposljetku, nakon 28. tjedna proći ćete daljnje krvne testove, između ostalog i za dijabetes i anemiju.
Valja imati na umu da su mnogi od tih testova neobavezni, pa prije toga porazgovarajte s liječnikom o tome što bi bilo najbolje.
 
2 Što ako prenesem trudnoću?
 

Ako dan porođaja dođe i ne osjetite ništa doli slabijeg probadanja, popričajte s liječnikom što učiniti. U 41. tjednu ponudit će vam pregled cerviksa. On se sastoji od toga da ginekolog dodiruje otvor vrata maternice kako bi stimulirao kontrakcije. Ako to nema efekta, onda ćete dogovoriti termin za inducirani porođaj u roku od tjedan dana.
Inducirani porođaj može biti intenzivniji, a kontrakcije bolnije, zbog čega će svaka buduća mama prvo isprobati sve (sigurne) trikove za prirodan porođaj.
Vaš liječnik zna mnoge, zato ga pitajte.

3 Kako mogu znati ako nešto nije u redu?

Uz tolike promjene kroz koje vaše tijelo prolazi teško je reći što je normalno, a što nije, pa upitajte liječnika na što trebate paziti. Simptomi koji pozivaju na uzbunu su krvarenje uz bol u abdomenu, uporne glavobolje, nadimanje i nejasan vid.
Ekstremne jutarnje mučnine koje vas ostavljaju dehidriranima također su nešto što biste trebali reći liječniku, kao i smanjeni bebini pokreti nakon što ste ih počeli osjećati (obično oko 18. tjedna). Uvijek imajte pri ruci sve važne telefonske brojeve kako biste znali koga nazvati i izvan radnog vremena. Ako ste zabrinuti, bolje je nazvati liječnika ili ga posjetiti nego da patite u tišini.

4 Što učiniti kad počnu trudovi?

Jako dobro pitanje s obzirom na to da većina žena počne paničiti već pri prvim kontrakcijama. Nakon devet mjeseci čekanja razumljivo je da mnoge žene dožive lažnu uzbunu. Mnoge trudnice misle da moraju odjuriti u rodilište čim primijete sluzavi čep (koji je često prvi znak početka porođaja). Ali za to doista nema potrebe, osim ako ste baš jako zabrinuti.
Kad je pravo vrijeme za polazak u rodilište? Kad trudovi postanu jači i pojavljuju se u razmacima od pet minuta ili manje. Premda ćete sigurno biti u iskušenju da odete u bolnicu, pokušajte ostati kod kuće što duže.
Rezultati istraživanja pokazali su da žene lakše podnose trudove kad su u poznatom okruženju. Kada dođete u bolnicu, liječnik će vam izmjeriti krvni tlak, bebine otkucaje srca, a može i provjeriti koliko vam je otvoren cerviks.
Ako je porođaj počeo, odvest će vas u rađaonicu; u suprotnome, može vas zadržati u bolnici ili poslati kući.


Pobijedite svoje trudničke strahove

Pitanja koja će liječnik postaviti vama

Kad ste imali zadnju mjesečnicu?
To je važno zbog određivanja datuma porođaja.

Jeste li u prošlosti imali kakvih zdravstvenih problema?
Proći će vašu povijest bolesti i pitati je li vaš partner ili tko u vašoj obitelji bolovao od nečega što bi moglo utjecati na vašu trudnoću.

Jeste li već bili trudni?
Pripremite se na razgovor o eventualnim pobačajima.

Kakva je bila trudnoća vaše majke?
Bilo kakve komplikacije mogu upućivati na nasljedne probleme.

Jeste li sretni?
Trudnoća može utjecati na vaše emocionalno stanje pa će vaš liječnik željeti znati jeste li u prošlosti patili od depresije ili tjeskobe.

Možete li se osloniti na partnera?
Vaš će vas liječnik pitati u kakvim uvjetima živite pa iskoristite priliku za razgovor o eventualnim problemima.


Nužno u trudničkom ormaru