Mama

Pamela Ramljak: Sve za Antunov osmijeh

41pogleda

Iako ima svega nekoliko mjeseci Antun već sad voli pjevati s mamom, spava cijelu noć, puno se smije i cijeloj obitelji donosi neizrecivu radost i veselje!

Kako ste reagirali i kako je izgledala situacija u kojoj ste doznali da ste trudni i da je Vaš Antun začet?
Iskreno, moj ciklus je uvijek bio točan kao sat, tako da, čim sam vidjela da mi kasni, u srcu sam osjećala da sam drugačija, da se nešto dogodilo. Čekala sam još tjedan dana i onda sam u ljekarni kupila najprecizniji test koji imaju. Došla sam doma, napravila test i od nervoze pozvala supruga da on pogleda rezultat.

Nikad neću zaboraviti njegovo smijuljenje kad je došao i rekao: "Ljubavi, nosiš trojke!" jer je test pokazivao i tjedne trudnoće pa je pisalo 3+. Smijala sam se i njemu i njegovoj šali i od sreće. Odmah sam nazvala doktoricu koja je, naravno, kasnije potvrdila trudnoću. Bio je to divan osjećaj.

Kako je protekla trudnoća, jeste li puno mirovali ili ste bili aktivni? Kako ste se opuštali i provodili vrijeme?Trudnoću sam podnijela odlično s obzirom na cijelu situaciju oko  genske sklonosti trombofiliji i terapiji. Osjećala sam se super i radila sam do kraja. Novu godinu odradila sam 10 dana prije porođaja, tako da stvarno mogu reći da me Antun štedio. Doduše, malo sam usporila i nisam se forsirala, ali i dalje sam bez problema mogla odraditi većinu svirki i snimanja.

Kakva Vam je bila prehrana u trudnoći? Jeste li imali neobičnih prohtjeva i želja koje je Vaš suprug morao ispunjavati? 
Ne previše. Fritule tu i tamo i takve sitnice. Ali uglavnom sam jela zdravo, odnosno baza mi je bila povrće, voće i bijelo meso te riba. Inače je to i sad moja prehrana. Volim i žitarice, ali skoro uvijek jedem integralne.

Kako ste se pripremali za majčinstvo? Jeste li posezali za stručnom literaturom, savjetima u časopisima i na internetu, savjetima i iskustvima obitelji i prijatelja ili ste jednostavno odlučili slušati svoj instinkt?
Dobila sam nekoliko knjiga i čitala sam članke na portalima za buduće mame, ali najviše dobrih savjeta dobila sam od prijateljica koje su mame, a njihov je najbolji savjet da je svaka beba drugačija i da svaka mama najbolje poznaje svoje dijete, i to je definitivno istina.

Opišite nam svoje iskustvo s porođaja, kako je protekao i kako ste se osjećali tih 17 sati koliko je trajao?
Dan prije, u 23 sata, pukao mi je vodenjak. Bilo je kao u filmovima, htjela sam se dići iz kreveta i samo je počelo lijevati iz mene. Suprug me brzo zamotao u par ručnika i krenuli smo za Petrovu. Ondje su me nakon procedure prijave smjestili u predporođajnu sobu i trudovi su počeli negdje oko 4 ujutro. Nisam smjela dobiti epiduralnu zbog razmaka s lijekom koji sam uzimala protiv trombofilije, tako da sam stvarno osjećala svaki trud, i to iskustvo želim što prije zaboraviti. Tek zadnjih nekoliko sati dobila sam epiduralnu. Rodila sam u 16 sati. Suprug je bio cijelo vrijeme uz mene, i to mi je puno pomoglo, bar psihički. Ali moram pohvaliti cijeli tim koji se brinuo o meni, pogotovo sestre i babicu.

Nakon svega toga na svijet je stigao maleni Antun, kakav je osjećaj bio prvi put ga vidjeti i uzeti u ruke?
Nadrealan. Jednostavno je njegovo lice izbrisalo sve što je vodilo tom trenutku. To je bilo lice čiste ljubavi.

Koji su vam trenutačno planovi što se tiče karijere i nastupa, kojim tempom planirate ići?
Onim kojim mogu. Svirke su mi najvažnije u poslu jer od njih živimo, a sve drugo prilagođavam Antunu i mogućnostima da nešto odradim.

Sami ste napisali pjesmu “Oprosti mi” koja je Vaš aktualni singl. Što Vam je bila inspiracija za tu pjesmu i tematiku kojom se bavi?
Dosta pišem, i tu pjesmu napisala sam prije godinu, možda čak i dvije. Istražujem razne teme i uvijek sam htjela napisati pjesmu o osobi koja je na onoj drugoj stani. Sve su ljubavne pjesme (tužne) iz perspektive prevarene i ranjene osobe, a pjesma „Oprosti mi“ je iz perspektive zlikovca koji se kaje i koji je svjestan da druga osoba zaslužuje bolje. S tim da je zlikovac ovdje žena, a ne, stereotipno, muškarac.

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba
(lipanj 2017.)