Gric, gric

Palačinke od heljdina brašna

Rezultati mnogih istraživanja sve više pokazuju kako je bezglutenska dijeta zdrava ne samo za osobe oboljele od celijakije, koje u organizam ne smiju unositi gluten, nego i za sve one koji su odlučili reći ne industrijskoj prehrani punoj boja i konzervansa.
Bezglutenska hrana idealna je za mališane koji se tek upoznaju s krutom hranom, ali i za roditelje koji svojoj djeci žele ponuditi hranu bez konzervansa.

Za ove palačinke potrebno vam je:
– 250 grama heljdina brašna
– 1 žlica psylliuma
– oko 500 ml sojina mlijeka (da smjesa bude kao za klasične palačinke)
– malo soli
– malo veganskoga margarina ili kokosova ulja (za podmazivanje tave).

Za slanu varijantu u smjesu po želji možete staviti papar, curry, origano ili nešto drugo.
Za slatku varijantu u smjesu stavite agavin sirup i cimet.

Način pripreme:
Pomiješajte brašno, psyllium, sol i začine te umiješajte sojino mlijeko. Nakon 15 minuta još jednom promiješajte i pecite na tavi premazanoj s malo biomargarina ili kokosova ulja.
Kad ih ispečete, slane palačinke punite umakom od gljiva, pirjanim povrćem i sličnim, a slatke nekim pekmezom ili namazom od kakaa ili rogača.

Napomena: U tijesto možete dodati žličicu praška za pecivo ako želite da budu rahlije i deblje.

Za Mamu&Bebu kuha Maja Kefeček