Bebe i mališani

Njega bebine kože u zimskom razdoblju

28pogleda

Hladan zimski zrak je suh, smanjuje se količina prirodnih masnoća kože, te s površine isparava veća količina tekućine. Zimski vjetrovi dodatno isušuju i oštećuju kožu, a rezultat svega je suha, gruba koža podložna svrbežu, iritaciji, nastanku ekcema. Oštećenju kože tijekom zime doprinosi i grijanje u prostorijama sa suhim i toplim zrakom.

Osim toga, i zimi se može javiti osip od vrućine koji je karakterističan za ljeto ako bebu previše utoplite i bude joj prevruće pa znojne žlijezde ostanu začepljene. U tom će se slučaju pojaviti crvenilo i osip. Veoma je važno da dijete slojevito odjenete u prozračnu odjeću od prirodnog materijala. Ako primijetite da je bebi prevruće, slobodno joj skinite jedan sloj odjeće čak i ako ste vani.

Zato je preporuka da u hladnim danima preventivno koristite zaštitne kreme za bebe – kako biste spriječili nastanak ozeblina, ekcema i osipa. Koža koja se čini gruba na dodir često je popratna pojava zimskih dana, a budući da su mališani posebno osjetljivi, obvezno je koristiti zaštitnu kremu. Nanesite ju djetetu na kožu dvadesetak minuta prije izlaska iz kuće, ali i još jedanput tijekom dana i nakon kupanja. Za vrijeme kupanja ne držite dijete predugo u vodi i neka ne bude pretopla. U zatvorenim prostorijama održavajte optimalan postotak vlage u zraku.

Najčešći uzroci osipa: 
1. Kod novorođenčadi lojne i znojne 
žlijezde još nisu potpuno razvijene, što dovodi do rizika od prekomjernog znojenja i zatvaranja pora kad je vruće, ali i kad je vlažno vrijeme, te ako ste bebu previše odjenuli
2. Sintetska odjeća koja ne dopušta koži da diše
3. Antibiotici i lijekovi koje beba uzima
4. Prehrana majke dojilje
5. Kad beba počinje jesti krutu hranu

Svaka mama, naravno, želi preduhitriti ovakvu situaciju i preventivno djelovati na bilo koju upalu, kako u zimskom, tako i u svakom drugom razdoblju, zato preporučujemo svakodnevno korištenje zaštitne kreme za bebe.

Zaštitne kreme, smiruju i pomažu kod crvene i osute kože, uključujući pelensko područje, a i ostala mjesta s ispucanom i nadraženom kožom!

– promo – 
siječanj 2018.