Mama

Mirna Maras Batinić: Moja Meri je divna beba

82pogleda

Prošlo je sedam godina otkako smo Vas prvi put ugostili u časopisu Mama&Beba, koliko se stvari u vašem životu promijenilo i koliko ste se vi sami promijenili za tih godina?
Mislim da se nisam previše promijenila u smislu da sam postala ozbiljnija jer imam više godina, ne. Duh je ostao isti i iznutra sam ista. A što se tiče majčinstva, sigurno sam, ako usporedim, opuštenija.

Kako je protekla druga trudnoća u usporedbi s prvom, kako ste ju provodili?
Bile su vrlo slične, s tim da sam prvi put puno više čitala, stalno bila na internetu, svaki tjedan trudnoće proučavala što se događa unutra s mojim tijelom, s bebom, a sad sam bila puno opuštenija. Niko mi je kretao u prvi razred, imala sam puno posla oko toga, tako da nisam ni imala vremena razmišljati o tome što se događa. Ali uživala sam jednako kao i u prvoj trudnoći, nisam imala nikakvih trudničkih tegoba, povraćanja i slično, tako da su i jedna i druga trudnoća protekle savršeno. Jednom sam rekla da bih stalno bila trudna, koliko mi je to lijep osjećaj.

Kako je Niko reagirao na vijest da će dobiti seku i na vašu trudnoću općenito, je li se veselio, je li vas ispitivao zašto vam raste trbuh i ostalo…?
Mislim da je prva reakcija bila: „Ma daj! Stvarno?“ i od prvog dana otkad je doznao da sam trudna mazio je trbuh i razgovarao sa sekom.  Svi su mi govorili : „Bit će ljubomoran, čekaj da dođe seka, neće biti tako nježan“, međutim, nije  samo ostao nježan nego je postao još pažljiviji prema njoj. Jednom mi je rekao, to mi je bilo slatko: „Mama, ja bih nju pojeo koliko mi je slatka i koliko ju volim.“ Nikada nije imao nikakvih ljubomornih ispada. Baš ima razumijevanja, iznenadio me ugodno i pozitivno. 

Kakva beba je Meri, je li mirna, živahna, spava li puno ili vas drži budnima?
Meri je super beba, mirna je i dobra, plače samo kad je umorna, pa joj je teže zaspati jer se premori ili kad je gladna. Nije nervozna beba koja plače i cendra bez veze. Spava po noći otkad je navršila mjesec dana i ja se uspijem odmoriti. Mislim da ona zna da nemam baka-servis ni ikakve pomoći i da se mama mora odmoriti i naspavati kako bi mogla opet cijeli dan biti njena sto posto.

U kojoj je trenutačno razvojnoj fazi, što ju najviše okupira i veseli?
Ona je s tri i pol mjeseca počela sliniti i sve gristi i ja sam rekla, prema intuiciji, sigurno idu zubići. Nije prošlo ni tri tjedna, dva su zubića dolje provirila. Gore joj čini mi se sad idu zubići. Počela se prije mjesec dana prevrtati na sve strane, diže guzu u zrak, znači bit će i puzanje uskoro. Ne mogu je ostaviti nigdje bez nadzora jer za čas padne. Kreće vesela faza kada ćemo svi trčati za njom.

Tko je zadužen za uspavljivanje i kako ju najlakše uspavate?
Tijekom dana najviše spava u kolicima jer smo stalno negdje vani, a navečer ima ritual – kupanje, malo se pomazimo, ona pojede, ja ju stavim u krevetić, primi svoju tješilicu i dudu, ja izađem iz sobi i ona zaspi. To je divota. S Nikom mi nije bilo tako jednostavno. Meri se sama uspavljuje, ako se javi, dođem i kažem: „Mama je tu“, pogladim ju malo i ona se umiri i zaspi.

Prepoznajete li kod Meri već sad neke karakterne crte, svoje ili njenoga tate?
Prepoznajem da je ista tata fizički, svi se šale da je mali Žac. A ovako karakterno ne mogu još reći. Mirna je, dobra.
Sad, ne bi bilo u redu reći tko je još miran i dobar. 

Koje tri stvari uvijek morate imati sa sobom kada izlazite?
Samo tri? Pelene, hrana i igračku da ju zabavi. Bez te tri ne idem van.

Niko je lani bio prvašić, kako mu se sviđa u školi?
On kaže da mu je super u školi, da mu je puno draža nego vrtić. Još je malo zaigran, ne shvaća on školu još toliko ozbiljno. Nadam se da će se to promijeniti, ali normalno je za njegovu dob. Voli školu, a to mi je najvažnije, da mu nije mrsko ići.

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba.
(listopad 2017.)