Mama

Mama Ana: Trenutak koji mijenja život

45pogleda

Mislim da je svakoj ženi poznato kako joj se u jednom danu život preokrene naopako u trenutku kada postane majka. Žena koja je imala različite interese i zanimacije u tom trenu postaje žena kojoj se dani svode na boravak kod kuće i nema vremena za niti jednu aktivnost koju je nekada s guštom radila. 

Ta promjena u životu je jedna od najvećih i kod 99,9% majki izaziva stres i nezadovoljstvo, posebice kod onih žena koje su majke postale prvi puta

Povežite se s drugim mamama

Prva pomoć u toj situaciji je povezivanje s drugima mamama! Takav način povezivanja će vam sigurno omogućiti potporu koja vam je toliko potrebna, dijeljenje iskustva uz koja će vam biti lakše i fokusiranje energije na posao majčinstva. 

Kada žena nije sama u ulozi majke i kada ima potporu okoline, vrijeme koje provodi sa svojom bebicom postaje ljepše. 

Napravite stanku

Isto tako, vrlo je važno u svom 24-satnom poslu majke napraviti povremeno stanku i to se uopće ne ustručavajte! Baš kao što to zahtjeva i svaki drugi posao, tako i majci s vremena na vrijeme treba malo odmora. Rasporedite si vrijeme u skladu s mogućnostima i onako kako vam odgovara i radite ono što volite. 

Ne znači da ako ste postale majke morate prestati s baš svime što vas usrećuje, samo morate prihvatiti da vam se vrijeme odmora i uživanja skratilo i da trebate prilagoditi svoj raspored, koji ako želite da uspije onako kako ste zamislile mora biti jako dobro organiziran.

Uspostavite ritam

Prilagodite se bebinom ritmu hranjenja i spavanja, ali i pokušajte prilagoditi bebu na neki svoj raspored. Zapravo je važno da se nađete na sredini koliko god je to moguće.
Evo jedan primjer – ako kao i ja volite prirodu i obožavate vrijeme provoditi u šetnjama na zraku, radite to i dalje, ali sada sa svojim malim divnim stvorenjem. Neka i bebi vaše šetnje postanu svakodnevica koju će vjerujte mi beba obožavati.

Prva godina je godina najvećih promjena i u tom razdoblju se najviše čudimo i divimo razvoju našeg blaga, posebice kako mjeseci prolaze. Bebe rastu preko noći i baš kada vas popusti plakanje za vašim slobodnim vremenom i odmorom, dolazi plakanje za onom malom bebicom koja je narasla preko noći. Čudno, ali istinito. 

Prva godina

U prvoj godini beba prolazi sve, od prevrtanja, puzanja, hodanja, smijanja i pričanja, a to su samo neke od magičnih promjena koje vam savjetujem da bilježite jer koliko god vam to sada bilo teško zamisliti, zaboravit ćete.

Često se čini kako je ta prva godina baš duga, ali kada se nađete u toj situaciji pokušajte si samo zamisliti kako je to samo jedna mala kap u usporedbi s ostatkom vašeg zajedničkog života. Kada prođe prva godina vidjet ćete kako je vrijeme proletjelo i biti mama će vam biti potpuno normalno, čak toliko normalno da se nećete moći niti sjetiti kako je to izgledalo u doba kada niste to niste bila. 

Mijenjanje potreba

Kako će vaše dijete rasti tako će se i mijenjati potrebe prilagođavanja djetetu, a koliko je veza između vašeg mališana i vas uspješna ovisi o dobroj usklađenosti vaših i djetetovih potreba. 

I zato isprobavajte sve dok ne pronađete način koji će najbolje zadovoljiti vas i vaše dijete jer tek kada ga nađete ćete oboje moći biti u potpunosti zadovoljni i sretni. 

Možda posao mamei nije najlakši na svijetu, ali je najdragocjeniji i zato uživajte u njemu u svakoj minuti jer ubrzo će to vaše malo čudo odrasti, a vi ćete imati sve vrijeme ovog svijeta za sebe!
A do tada pomoć okoline koristite maksimalno i zahtijevajte vrijeme za sebe, jer samo tako ćete moći biti pozitivna i nasmijana majka koja je potrebna vašem djetetu. 

Tekst: mama Ana Zibar

www.zenskisvijet.com