Mama

Lana Banely: Naomi je mala šefica


Prekrasna bivša reprezentativka u taekwondou te voditeljica i urednica sportskog programa na Hrvatskoj televiziji Lana Banely popričala je s nama o svom obiteljskom životu i svojim mališanima Adrianu i Naomi. Adriano je za nas pozirao prije tri godine, a Naomi je ovo bilo prvo fotkanje koje je ozbiljno shvatila.

Prošle su tri godine otkako smo Vas ugostili u našem časopisu. Što se u međuvremenu promijenilo u Vašem životu?

Zar već tri godine? Kako vrijeme leti... Kao da smo se neki dan slikali s Adrianom za naslovnicu, a danas je tu Naomi. Najljepša promjena u te tri godine je proširenje obitelji.

Malena Naomi ima nepunih godinu dana, kako provodite dane trenutno uz nju i malenog Adriana?

Pune ruke posla :-) Dok je Adriano u vrtiću, posvećeni smo Naomi ‒ igranju, kuhanju, šetnji, uspavljivanju... A kad nam se brat vrati iz vrtića, onda smo usmjereniji na njega kako se on ne bi osjećao zapostavljeno. Iako se braco to trudi sakriti, prisutna je mala doza ljubomore jer do nedavno je samo on bio centar našeg svijeta, a sada se pojavila i seka, pa naše ruke nisu usmjerene samo prema njemu. Trudimo se napraviti dobar balans jer su oboje još mali i potrebna im je naša pažnja i posvećenost.

Kakav je život s jednim za razliku od života s dvoje djece, imate li sada puno više posla s njima?

Puno više posla! Posebno kada su njih dvoje skupa. Adriano je iznimno vrckast, živahan i obožava zadirkivati seku: od toga da joj uzima i skriva dude, izvodi džudo zahvate na njoj i urnebesno mu je smiješna svaka psina koju napravi. Moram ih imati stalno na oku tako da s malom djecom nema ni sekunde mira. Ali zato Naomi, iako tako mala, itekako se zna izboriti za sebe, naučila je uz brata. Viče iz petnih žila po potrebi kada nešto želi ili brani. Prava je mala šefica.

Prisjetite se za nas trenutaka kada ste saznali sretnu vijest (oba puta). Kako ste reagirali i kako ste ih priopćili suprugu?

Mi smo oba puta planirali trudnoću i odlučili kada je pravi trenutak. A hvala Bogu, imali smo i sreće da su se naše želje i planovi ostvarili kako smo i planirali. Kada nešto planiraš, onda ti potvrda toga dođe baš kao blagoslov i golema sreća. Tako je to bilo oba puta. Ono što smo s nestrpljenjem iščekivali je djetetov spol. I baš se lijepo poklopilo ‒ sin pa kći.

Kako ste proveli drugu trudnoću, možete li ju usporediti s prvom: jeste li se osjećali sigurnije i opuštenije nego prvi put?

Puno opuštenija, ali malo i teža. Dođe to valjda s godinama, ha-ha-ha. Bilo je tu i trudničkih mučnina, osjećala sam se i dosta umornije, ali to i ne čudi kada se uz trbuh i dodatnih 17 kilograma u kući brineš o još jednom malom, živahnom i zahtjevnom djetetu.

Kako je protekao porođaj, i ovaj put ste imali carski rez?

Iskreno, pribojavala sam se drugog carskog reza jer mi je prvi bio izuzetno bolan i dugo sam se oporavljala. Međutim, s Naomi sam se ekspresno oporavila, i brzo krenula normalno funkcionirati.

Kakva beba je Naomi, vidi li se već je li više na mamu ili na tatu?

Naomi je pravi mali anđeo. Iznimno je dobra beba, odlično jede, spava dva puta preko dana, ima svoj ustaljeni ritam i zato je jako zadovoljna i odmorna beba. Trenutno je u fazi hodanja uz namještaj, istraživanja, prava je mala brbljivica. Ima deset mjeseci, još uvijek je mala krezubica čiji osmijeh obara cijelu obitelj.

Kako ste izabrali ime Naomi?

Suprug je odabrao ime, oduševilo me na prvu i nije bilo dvojbi. Čim smo saznali spol, Naomi je dobila ime koje je izabrao njezin tata.

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba.
(veljača 2018.)