Zdravlje i prehrana

Kako prepoznati vodene kozice?

kako prepoznati vodene kozice, bolest, zarazna bolest, vodene kozice
1.71Kpogleda

Vodene kozice većina djece tijekom svoga djetinjstva preboli, a razdoblje od ožujka do svibnja najuobičajenije je vrijeme za njihovo dobivanje.

Što su vodene kozice?

Vodene kozice su blaga, ali veoma zarazna bolest najpoznatija po karakterističnome simptomu – osipu, punome crvenih prištića koji svrbe i pretvaraju se u plikove pune tekućine.

Koji su simptomi vodenih kozica?

Prije osipa – a katkada i nakon – dijete može dobiti blage simptome slične gripi, što može uključivati i povišenu temperaturu, glavobolju ili bol u mišićima te gubitak teka. Kozice se obično pojavljuju u grupicama, na određenim dijelovima tijela, na primjer iza ušiju ili na pazuhu, ali mogu prekriti i cijelo tijelo, što uključuje i dlanove, čak i kapke. U roku od 12 do 14 sati na vrhovima prištića počinju se stvarati mjehurići koji uzrukuju iritirajući svrbež po kojem je poznata ova bolest. Vaše će dijete biti bolesno sedam do deset dana, a kad i zadnji mjehurić pukne i pretvori se u krasticu, više neće biti zarazno.

Što uzrokuje vodene kozice?

Vodene kozice uzrokuje virus varičela-zoster. Ako vaše dijete još nije preboljelo vodene kozice i dođe u kontakt s virusom, vjerojatnost da ih dobije iznosi 90 posto. Taj se zarazni virus širi kihanjem i kašljem, baš kao i obična prehlada, a simptomi se pojavljuju od sedmog do 21. dana nakon zaraze.

Što možete učiniti?

Nazovite djetetova pedijatra kako bi se virus evidentirao u djetetovu zdravstvenome kartonu, ali ne morate ga voditi liječniku – jer kozice su veoma zarazne, a liječnik tu ionako ne može bogznašto učiniti. Oboljeli mogu početi širiti zarazu dva dana prije pojave osipa.
Neka vaše dijete bude kod kuće, u karanteni, sve dok se svi prištići ne pretvore u krastice – to je otprilike pet do sedam dana nakon što se pojavi prvi prištić, kažu pedijatri. Savjetuje se snižavanje temperature ibuprofenom ili paracetamolom te kupanje u otopini hipermangana, a na tržištu postoje i posebni losioni i tekući puderi koji umiruju svrbež i isušuju prištiće, ali se prije njihova korištenja posavjetujte s djetetovim pedijatrom.
Da biste što više smanjili mogućnost stvaranja ožiljaka, djetetu stavite rukavice na ruke i potpuno mu skratite noktiće kako biste spriječili oštećivanje djetetove kože i skidanje vrhova mjehurića, savjetuju liječnici. Starije dijete upozoravajte na to da prekrije usta ako kašlje ili kiše kako biste spriječili širenje zaraze na drugu djecu.

Nazovite liječnika…

Ako ste trudni i niste preboljeli kozice ili je vaše dijete bilo izloženo virusu, a ima manje od četiri tjedna. Širenje zaraze kozicama među pripadnicima tih dviju ranjivih skupina može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi. Također odmah posjetite liječnika ako primijetite da dijete ima bilo kakve neuobičajene simptome: ako se, primjerice, mjehurići ili koža upale, ako primijetite da dijete ima teškoća s disanjem ili se žali na bol u prsima.

Foto: Visualhunt