Bebe i mališani

Kako i kada je najbolje fotografirati bebu

Vaša beba je napokon tu sa Vama u Vašem domu i tek što ste se počeli diviti tom malom čudu shvatite kako je bebi već šest mjeseci prošlo i samo što nije došao i prvi rođendan.

Vaša beba je novorođenče samo jedno kratko vrijeme i kao fotograf znam koliko brzo ti dani prolaze i koliko je zapravo mali prozor u kojem stignem za Vas uhvatiti sve slatke detalje Vaših novih beba dok se oni tako brzo ne izmjene.

Dok su se neki roditelji odlučili za profesionalnog fotografa, Vi ste uzbuđeni zbog mogućnosti da sami uhvatite prve dane svoje bebe.

Upravo zbog toga želim podijeliti sa Vama par savjeta i ideja koje će vam pomoći da sami stvorite predivne slikice vlastite bebice.

1. Oboružajte se strpljenjem

Kada roditelji kod mene donesu svoju bebu na fotkanje ja imam prozor od 3 do 5 sati u kojem moram stvoriti raznoliku galeriju za roditelje (pokušati uhvatiti smješak, zijevanje…) i tu ste Vi u prednosti.

Vi na raspolaganju imate dane pa čak i tjedne.

Općenito se preporuča bebicu slikati u njena prva 2 tjedna starosti, ali ne bih preporučila da počnete sa bebom mlađom od pet dana. Dopustite sebi i bebi da se prilagodite na novu situaciju i onda krenite u akciju.

Nakon pet dana s bebicom, možete početi s fotkanjem od pola sata svaki dan (najbolje odmah ujutro) i pratite kad je beba najuspavanija i samim time najpodobnija za fotkanje.

2. Pazite na osvijetljenje 

Kod svakog oblika fotografije osvijetljenje je najvažnija stvar.

Prije nego krenete sa fotkanjem svoje bebice pogledajte po svom domu gdje bi ste mogli smjestiti svoju bebu tako da svijetlost (prirodna, dnevna svijetlost) dolazi od bebine glave prema tijelu pod kutem od 45 stupnjeva.

3. Povisite temperaturu 

Jedna on najčešćih pogrešaka koju roditelji mogu napraviti kod fotografiranja beba je ne povisiti temperaturu u sobi na 26-28 stupnjeva. Pri toj temperaturi beba se neće buniti ukoliko ju budete skidali i fotkali golu.

4. Koristite svoj pametni telefon

I to ne za fotografiranje Vaše bebe, nego za uspavljivanje.

Postoje brojne aplikacije koje oponašaju zvukove za koje znamo da uspavljuju bebe kao zvuk sušila za kosu, usisivača, pa čak i otkucaja maminog srca.

5. Detalji

Glavni razlog zašto želimo slikati tako male bebe odmah nakon što dođu na ovaj svijet je da uhvatimo sve sitne detalji koji se tako brzo mijenjaju.

Zato otvorite svoju blendu što više možete (ja fotkam detalje na f1.8) i fokusirajte se na malene trepavice, uho, nožne prstiće.

6. Igrajte se!

Igrajte se fotografa, promjenitite svoj položaj i kut fotkanja. Pustite mašti na volju. Stavite svojoj bebici krunu na glavu pa da na slici se vidi da je ona/on Vaša princeza/princ. 

7. Uključite članove obitelji

Nemojte zaboraviti uključiti ostale članove Vaše obitelji, posebno tatu i stariju djecu. A sigurna sam da i bake žele ovakvu uspomenu.

8. Vi i beba

Posebno nemojte zaboraviti sebe. Vjerujte svome mužu ili prijateljici sa svojim aparatom i stanite ispred objektiva sa svojom bebom.

Mame često nemaju ni jednu sliku za uokvirititi sa svojom bebom jer su se koncentrirale na to da svi drugi dobiju svoju uspomenu, a na sebe su zaboravile.

9. Pazite na sigurnost

Sigurna sam da se ovo podrazumjeva, ali nikako nije loše naglasiti. Na netu možete naći novorođenčad u raznim neuobičajnim pozama, ali morate zapamtiti kako su te fotke većinom kompoziti (spajanje više fotki u jednu) i kako je uz bebu uvijek asistent koji se kasnije većinom ukloni iz fotke.

Moja preporuka Vama je da se držite prirodnih poza kod fotografiranja Vaše bebe.

10. Izradite fotke!

I na kraju ono najvažnije: izradite sve te predivne fotke svoje bebe. Fotke na desktopu Vašeg laptopa su predivne ali ništa ne može zamjeniti zajedničku veliku fotografiju na platnu 50x70cm u dnevnoj sobi iznad trosjeda.

Više fotografija i kontakt Ivane Soče Govorko potražite na:
https://www.facebook.com/IvanaSGphotography/
https://www.instagram.com/isgphotography/