Osvoji

Imunitet: Prva linija obrane našeg zdravlja


Za dobro zdravlje i zaštitu od mnogih bolesti brine upravo imunitet. Brinete li vi o njemu?

Jaki smo onoliko koliko je jak naš imunološki sustav! 

Većina nas razmišlja o višku kilograma, kolesterolu ili tlaku, ali rijetko u kakvom je stanju naš imunološki sustav. Šteta, jer upravo o njemu ovisi naše cjelokupno stanje te kako ćemo i koliko živjeti.

Ljubimci uistinu jačanju naš imunitet

Osim što uživamo u društvu naših pasa, mačaka ili nekog trećeg kućnog ljubimca, pa te emocije dobro utječu na nas, njihove bakterije nam pomažu. Ljudski probavni sustav dom je više od 500 različitih vrsta dobrih i loših bakterija. Primjerice, probiotici koji se dobivaju iz jogurta korisne su bakterije jer organizmu pomažu probavljati hranu. Znanstvenici su pokušati dokazati da i pseće bakterije na ljudski organizam djeluju slično kao probiotici dobiveni iz jogurta.

Kako bi to istražili, znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni uzeli su dobrovoljce, osobe od 50+ godina, dobrog zdravlja, koji najmanje 6 mjeseci nisu uzimali nikakve lijekove i šest mjeseci nisu bili u kontaktu sa psima. Dobrovoljci su za potrebe istraživanja na tri mjeseca dobili psa kojeg su nakon toga mogli udomiti. Dokazano je kako u nekoj mjeri bakterije prisutne kod pasa, mogu ojačati imunološki sustav čovjeka, pogotovo starijih ljudi. 

Jeste li sad korak bliže udomljavanju psa?

Stres, znamo svi, ruši naš imunitet

Pod stresom je danas, priznajmo, većina nas. Ipak, nisu stres samo svakodnevne situacije s kojima se suočavamo na poslu ili kod kuće. Dijeta s jedne i prežderavanje s druge strane – velik su stres za naš imunološki sustav. Neke od namirnica koje bismo trebali uvrstiti u našu prehranu, koje neki nazivaju i svetom hranom modernog vremena su:
· masnoća organskih ili domaćih svinja
· riba i plodovi mora
· žumanjci kokoši iz organskog ili domaćeg uzgoja
· svježe neobrađeno mlijeko, vrhnje, sir i maslac od mlijeka pašnih životinja;
· kefir
· kokosovo ulje

Smijeh smanjuje hormone stresa pa ono “Smijeh je najbolji lijek” nije samo izreka. Uz puno smijeha, ne zaboravite na vodu.  Naš je organizam treba, posebice kad smo bolesni, a njenim ispijanjem, osim što se hidriramo, čistimo tijelo od toksina.

Možda naš imunološki sustav nije vidljiv ali je učinkovit i ne smijemo ga zanemariti. Obrambene snage organizma možemo ojačati kvalitetnom prehranom, vježbanjem,ali i raznim dodacima prehrani. Primjerice - vitamini C i E, selen, cink, folna kiselina. Stručnjaci u Oktal Pharma-i su uložili vrijeme i znanje u kreiranje dodataka prehrani koji prate naše životne potrebe.  

Zona Vital na 20% popusta

Betaglukan + vitamin D3 
Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, a preporučuje se uzimanje 3 kapsule dnevno nakon jela.

B complex
Dodatak prehrani koji sadrži vitamine koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti. Folna kiselina  smanjuje umor i iscrpljenost. Vitamin E pak štiti stanice od oksidativnog stresa.

One- a - day 
Multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji će također našem tijelu pomoći da podigne imunitet. Kao što mu i samo ime govori, uzima se jedna kapsula dnevno, nakon obroka.

CE DE GLUKAN sirup za djecu
Tekući dodatak prehrani koji sadrži vitamin C, D i CINK kako bi pomogli normalnoj funkciji  imunološkog sastava.

Do 28. veljače 2018. potražite svoje omiljene proizvode iz Zona vital linije u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama uz 20% popusta!

Darujemo tri CE DE GLUKAN sirupa za djecu!
Pošaljite svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj mobitela) na email: pitajmamu@pitajmamu.hr s ključnim riječima "ce de glukan". Igramo se do 12.02.2018. do 11 sati kada ćemo objaviti imena dobitnica.

Ne zaboravite lajkajti našu FB stranicu Časopis Mama&Beba i pratiti nas na Instagramu.

U obzir ćemo uzimati jedan e-mail po pošiljatelju.

Vrijedi samo za Hrvatsku.

Čestitamo Adrijani Lekić, Bjelovar; Petri Magazin Kličković, Mali Lošinj i Petri Fegeš, Macinec!