Gric, gric

Gulaš od sejtana


Sejtan je japanski naziv za kuhani pšenični gluten. Na zapad je stigao s Dalekog istoka gdje je stoljećima bio tradicionalna hrana budista. Sejtan sadrži visok udio bjelančevina i nizak udio masti. Tako 100 g sejtana sadrži čak oko 23 g bjelančevina. Sejtan je idealna dijetalna namirnica jer ima nisku kalorijsku vrijednost i ne sadrži kolesterol. Dobar je izvor željeza. 100 g sejtana zadovoljava 6-10% dnevnog unosa vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina i željeza. Sejtan je namirnica kojom lako možemo zamijeniti meso u svakom jelu, kao što su sarma, odresci, ražnjići i sl.

Ova zdrava verzija gulaša zaintrigirat će nepca velikih i malih. I ne bojte se, iako nema mesa, tu je hranjivi seitan koji će pomoći da dugo ostanete siti.

Sastojci:

- oko pola kg sejtana izrezanoga na štapiće - rezance
- 3 do 4 luka narezana na polumjesece
- po želji: paprika na trakice ili naribana mrkva
- ½  dcl maslinova ulja
- ½ dcl sojinog sosa
- malo ružmarina
- ½ dcl rižinog ili jabučnog octa
- 1 žlica soka od đumbira
- 5 do 6 režnjeva češnjaka
- 2 žlice aru praha ili kuzua
- zeleno - peršin, poriluk, mladi luk 

Priprema: 

Na hladno maslinovo ulje posložiti luk pa sejtan i dodati malo vode kako ne bi zagorjelo. Pustiti da se pirja nekoliko minuta. Sa strane posebno pomiješati sve sastojke osim aru praha i dodati u sejtan. Promiješati i pustiti da lagano kuha 2-3 minute. Kada je gotovo, dodati aru prah ili kuzu koji pomiješamo s malo hladne vode i prelijemo preko smjese. Promiješati i pustiti jednu minutu da aru prah ili kuzu zgusne. Obvezno na kraju dodati nešto zelenoga sjeckanoga: poriluk, mladi luk ili peršin.

Ovaj gulaš idealno je poslužiti uz palentu koju možete skuhati s mrkvinim sokom (pola voda - pola mrkvina sok) i salatu.

Kuha i fotka: Maja Kefeček
Moglo bi vas zanimati i...