Mama

Gradite zdrav odnos s djetetom od samog početka


Ne dozvolite nikako da beba osjeti kako se uz nju osjećate 'zarobljenom'.

Briga za djetešce, posebno u prvim godinama njihovog života, potpuno je okupirajuće i veliki broj majki u tom ritmu često pronalazi sve manje vremena za sebe.

Naravno da je apsolutni prioritet osigurati tom malenom biću hranu, zaštitu i sigurnost, no za njegovo je dobro i da majka osjeća slobodu uzeti si vremena i prostora za zadovoljenje vlastitih želja i potreba. I to od prvoga dana.

Evo kako početi:

1. Budite sebi na prvom mjestu – iako može zvučati sebično, apsolutno je nužno svakoj novoj mami. Konačno, brigom o sebi i svojem ćete mališanu dati dobar primjer kako svoju dobrobit uvijek treba stavljati na prvo mjesto i kako je normalno da to i drugi ljudi čine. Ma koliko suludo djelovalo, bebe prihvaćaju poruke koje im podsvjesno šaljemo – a ne želimo da naš mališan odraste u osobu koja će smatrati kako je njegova dužnost uvijek se žrtvovati za druge.

2. Odmorite se od bebe – zamolite partnera ili prijatelja da pričuva bebu kako bi mogli izaći u šetnju, na kavicu s prijateljicama ili posjetiti kakvu izložbu koja vas zanima, na primjer. Ne dozvolite nikako da beba osjeti kako se uz nju osjećate 'zarobljenom' jer se cijeli vaš život, logično, i sve navike, sada vrte oko majčinstva. Već i kratka odvojenost pomoći će vam da se bebi vratite osvježeni spoznajom kako ste i dalje ista ona osoba, samo što ste sada i najbolja mama.

3. Uživajte u svojim uobičajenim aktivnostima i s bebom – ako, na primjer, uživate u planinarenju, nema razloga zbog kojeg ne bi odabrali kakvu lakšu stazu na koju ćete se bez problema moći otisnuti s bebom u nosiljki. Ako trčite, možete gurati kolica pred sobom. Ako uživate u pripremanju egzotičnih specijaliteta, smjestite mališana kod sebe u kuhinju – na sigurnom ali dovoljno blizu da se osjeća uključenim.

4. Gradite od početka zdrav odnos sa svojim djetetom, niti ste vi isključivo servis koji skače na svaki njegov mig, niti je ono vaš projekt u koji ste uložili svu svoju energiju, vrijeme i resurse pa je dužno bespogovorno vas slušati. 
Zdrava je ravnoteža u kojoj vi brinete o sebi svjesni svojih roditeljskih dužnosti i odgovorni prema obavezi da vaše dijete nikada ne bude zakinuto za vašu brigu, ljubav i pažnju.