Gric, gric

Fina krem-juha od bundeve

Sastojci:

– suncokretovo ulje za pečenje
– 1 poriluk
– pola srednje bundeve
– 1/2 šalice orijentalne žute leće ili crvene leće
– 1 l vode ili povrtnog temeljca
– sol

Po želji za posluživanje: zeleni dio poriluka, peršinov list, bučino ulje, krutoni ili kuglice za juhu, pržene bučine sjemenke, itd.

Na malo ulja propirjajte bijeli dio poriluka. Zeleni dio možete dodati pred kraj kuhanja i ostaviti dio za posluživanje.
Dodajte bundevu narezanu na kocke i vodu ili temeljac. Kada zakipi, dodajte leću i kuhajte oko 20 minuta dok leća ne bude kuhana. Posolite po ukusu.
Izmiksajte sve u krem-juhu štapnim mikserom ili u blenderu.
Provjerite okus. Po želji možete dodati i malo umeboshi octa.
Poslužite po želji.