Mama

Balans - je li to moguće?


Karijera postaje sve važniji dio u životu suvremene žene, a obitelj ostaje sigurna luka i utočište u koje se vraća svaki dan.

I sve se više žena suočava s problemima u usklađivanju poslovnih obveza koje zahtijevaju puno energije i vremena s obitelji koja traži pažnju. Financijska kriza koja je zahvatila svaki kutak života i povećala potrebu za dvije plaće u kući nimalo ne olakšava situaciju ljepšem spolu. Balansiranje između karijere i obitelji može biti naporan zadatak, koji nekim ženama pada teže, a nekima lakše. Nemojte očajavati ‒ s malo vježbe i razmišljanja možete uskladiti karijeru s obitelji.

Odredite prioritete

U određenom trenutku ne možete obaviti sve, zato se odlučite što u kojem trenutku ima prednost. Naučite reći ne  i ne gubite vrijeme i energiju na manje važne stvari. Je li vam važnije da vam je kuća savršeno čista, a posuđe oprano odmah nakon obroka ili biste htjeli više vremena provoditi sa svojom djecom? Barem dio vremena što ste ga provodili u uređivanju svog doma ili vrta provedite sa svojom djecom.

Iskoristite 'rupe' u rasporedu

Suvremen način života od nas traži da prilično vremena provedemo u automobilu. Kad vozite dijete ili djecu iz škole ili na izvanškolske aktivnosti, nemojte se ljutiti na druge vozače nego iskoristite to vrijeme da s djetetom porazgovarate o minulom danu. Razgovor je važan za stvaranje povjerenja i bliskosti jer će dijete vidjeti da vam je stalo do njega.

Raspodijelite poslove

Rasporedite kućanske poslove. Mama ne treba biti sluškinja. Neka svaki član obitelji ima svoje obveze. Naučite djecu da iza sebe pospreme posuđe, odjeću, knjige i igračke ‒ tako ćete ne samo imati manje posla nego ćete i djecu naučiti urednosti i organiziranju. Delegiranje kućanskih poslova ima još jednu pozitivnu stranu: vaša djeca će shvatiti da i ona daju doprinos obitelji i da se posao napravi brže i lakše ako ga obavlja više ljudi. Napišite tablicu zaduženja: kad tko pere posuđe, briše prašinu... ‒ i stavite ga na hladnjak.

Učinite pospremanje ugodnim

Spremanje i druge kućanske poslove radite zajedno s djecom ‒ kad su još mala! ‒ jer će im se tada sve to činiti jako zabavnim. Stavite CD s dječjim pjesmama ‒ i pjevajte dok brišete prašinu. Na ovakav će vam način kućanski poslovi u početku uzimati više vremena, ali će se dugoročno jako isplatiti.

Organizirajte se

Razmislite možete li neke obveze pojednostavniti da vam ne oduzimaju previše vremena: plaćajte račune preko interneta, napravite trajne naloge... Tako ćete uštedjeti još malo dragocjenih sati. Kad obavljate nešto, povedite djecu sa sobom, pa ih usput podučite o svojim obvezama. Organizirajte jutra, koja su obično najužurbaniji dio dana: pripremite odjeću za sebe i djecu navečer (pazite da ne zaborave sve što im treba sljedeći dan ‒ ako imaju tjelesni, neka uzmu svu opremu koja im treba), pripremite sastojke za doručak i započnite dan bez panike.

Subota je dan za obitelj

Dogovorite se s obitelji da će subota, na primjer, biti dan koji ćete provoditi zajedno – u svom domu, na izletu, u kinu, kod bake i djeda... Nađite vremena za obitelj i u tjednu – svaki ponedjeljak, na primjer, prije spavanja odigrajte neku društvenu igru, utorkom idite u šetnju...

Nemojte zaboraviti na sebe!

Provodite slobodno vrijeme s obitelji – zajedno učite nove stvari, putujte... Ali je jako važno i da nađete vremena za sebe, makar se radilo o kratkoj šetnji, da saberete misli i sačuvate zdrav razum.
Sretno!