Zdravlje i prehrana

Aligatorska kruška

Konzumiranje okrugle namirnice zelene boje – avokado – preporučuje se tijekom slatkog iščekivanja. Ovo voće ima čvrstu koru, meso koje okusom podsjeća na kombinaciju tvrdo kuhanog bjelanjka i maslaca. Koristi se za pripremu juha, salata ili kao prilog raznim jelima.

Nutritivne vrijednosti

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži čak tri puta više kalija i kalorija od banane. Ostale vrijedne tvari su željezo, bakar, fosfor i magnezij. Avokado je jedan od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem. Bogat je vitaminom A, folnom kiselinom, vitaminom C i E, kalcijem, željezom i kalijem.

Neugodan zadah

Avokado je jedna od najboljih namirnica za ispiranje usta i uklanjanje lošeg zadaha. Učinkovit je kod uklanjanja bakterija koje se nalaze u ustima i uzrokuju neugodan zadah, ali i propadanje zuba.

Krvni tlak

Kalij i folna kiselina regulirat će krvni tlak, zaštititi krvne žile i spriječiti nastanak bolesti krvožilnog sustava, srčanih bolesti i srčanog udara.

Kolesterol

Avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu, koje su učinkovite u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola te istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Vid

Antioksidansi će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu koji mogu uzrokovati probleme s vidom.

Razvoj fetusa

Folna kiselina je važan dio prehrane svih trudnica kako bi se fetus mogao razvijati. Avokado će pomoći razvijanja stanica i tkiva fetusa.

Bubrežni kamenci

Unos namirnica koje su bogate kalijem pomoći će zaštititi mokraćni sustav, a znanstvenici su ustanovili da avokado može smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca.

Jutarnje mučnine

Većina trudnica pati od jutarnjih mučnina, a avokado sadrži vitamin B6 koji ih može ublažiti.

Mišići i živci

Kalij će vratiti u ravnotežu razinu elektrolita u tijelu, potaknuti rad mišića i živaca. Avokado može značajno ubrzati vaš metabolizam.

Psorijaza

Ulje avokada može olakšati simptome psorijaze. Stručnjaci savjetuju da svakodnevno namažete kožu uljem avokada jer će to smanjiti iritaciju, svrbež i ljuštenje kože.

Kako biste provjerili je li avokado sazrio, malo ga stisnite. Ako osjetite da popušta pritisku, to znači da je sazrio. Zreli avokado u hladnjaku može stajati i do tjedan dana. Međutim, jednom kada ga otvorite, pojedite ga u roku od 24 sata.

Meso avokada mijenja boju kada je duže vrijeme izloženo zraku zbog visoke razine željeza. Kako biste to spriječili, premažite avokado s malo limunova soka.